2024. április 18., csütörtök

Kézimunka-kiállítás nyílt a telepi iskolában

Negyvenhét csoport tagjainak munkáit csodálhatjuk meg augusztus 7-éig

A telepi József Attila Általános Iskola helyiségeiben csütörtökön már kora reggel megjelentek azok a kézimunka-kedvelők, akik Vajdaság minden részéből, sőt, még Magyarországról is eljöttek az itt megszervezett, augusztus 7-éig tartó kézimunkatárlatra. A következő napokban reggel 9 órától este 6 óráig lesznek megtekinthetők a munkák, a csoportok ügyeletes tagjai végigvezetik a termeken az érdeklődőket. Monoki Julianna, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ keretében tevékenykedő Mimóza Kézimunkacsoport vezetője elmondta, hogy csaknem 2000 munkát tettek ki, meg sem tudták számolni őket pontosan, az iskola valóban tágas tornaterme telis-tele van kézimunkákkal...

Hangulatfotóinkon a vendégek és a helyi Mimóza csoport tagjai azt szeretnék, ha minél többen eljönnének, és megcsodálnák szorgalmas munkájuk gyümölcseit (Fotó: Ótos András felvétele)

Hangulatfotóinkon a vendégek és a helyi Mimóza csoport tagjai azt szeretnék, ha minél többen eljönnének, és megcsodálnák szorgalmas munkájuk gyümölcseit (Fotó: Ótos András felvétele)

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületében felújítási munkálatok folynak, ezért kellett eltekinteni a hagyományoktól, ezért kellett a kiállítást máshol megszervezni. A Mimóza csoportnak jelenleg 37 aktív tagja van, hétfőnként 16 órától 18 óráig beszélgetnek, kézimunkáznak a Petőfi főépülete melletti helyiségben. Csoportunka folyik ott olyankor, főleg újvidékiek vesznek részt benne, Vajdaság-szerte mindegyik helységben működik más-más név alatt egy-egy hasonló, kézimunkacsoport. Ezeknek a tagjai vannak most Újvidéken, a tegnap megnyílt tárlat a Vajdasági Magyar Multietnikus Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetsége szervezte. Minden évben megtartják, más-más településen. Ez immár a 23. ilyen jellegű kiállítás, tavaly Csókán volt, tavalyelőtt a járvány miatt elmaradt.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A rendezvényre az idén 6 magyarországi területéről is érkeztek, összességben 860 kézimunka-készítő nevét vették fel a dokumentációba a szervezők. A záróünnepség augusztus 7-én lesz, 14 órakor.