2024. április 16., kedd

Duna-tenger a peremvárosi falvakban is

Az új programív keretében augusztusban is számos színes program várja a látogatókat

Az Európa Kulturális Fővárosa programplatform teret biztosít a Duna-tenger elnevezésű programív megvalósításénak is, ebben Karlóca, Kamenica, Ürög, Cserőg (Čerević), Bánostor és Dombó (Novi Rakovac) is a művészeti előjelű, nyári események helyszíneivé válnak. Az első programállomás Bánosotor lesz, ez a szerémségi falu a Nagy szalma elnevezésű eseménynek ad otthont. A rendezvény összekapcsolja a Művészeti Akadémia növendékeit azokkal a vendéghallgatókkal, akik Nikola Faler eszéki művész vezetésével tartózkodnak hazánkban. A háromméteres magasságot is elérő szalmaszobrok madarakat, lovakat, virágokat formáznak meg, vagyis a Duna menti régió flóráját és faunáját „öntik szalmába”. Az alkotások egy hat napos műhelymunka jönnek létre, ennek a programnak a legérdekesebb része augusztus 7-én várja a közönséget, amikor is az ősi rítusokhoz hasonlóan a sikeres aratás befejezésének örömére felgyújtják az elkészült szobrokat.

A Duna Művelődési Fesztivál keretében augusztus 13-án a karlócai Ilion palota udvarában fog fellépni Robert Pešut, ismertebb nevén Magnifico szlovák énekes, Killo Killo DJ, Gustafi, a magyarországi Pannonia Allstars Ska Orchestar és a francia La Caravane Passe is. A hangsúlyt az eredeti hangzásokra helyezik, a különböző műfajok keveredésén és szórakoztató jellegükön keresztül ezek a művészek „leoldották láncaikat”, és világhírnévre tettek szert. A Duna-tenger programív csúcspontja a Tambura filharmonikus koncert lesz, amelyet a Szabadság téren fognak megrendezni augusztus 21-én. Első alkalommal fog fellépni együtt több mint kétszáz zenész, tizenegy országból.

A Központon kívül elnevezésű projekt a Duna menti országok művészeit gyűjti maga köré, azokat, akik a korszerű művészi gyakorlaton keresztül bontakoznak ki. A projekten belül a látogatók négy kiállítást tekinthetnek meg, három művészi eseményen és számos oktató jellegű programon vehetnek részt. Az Open village (Nyílt falu) elnevezésű projektrész a falusi közösségek megfoghatatlan örökségével foglalkozik. A kiállítást az ürögi Szerb Olvasókörben fogják megnyitni, fényképeket, valamint Hopovó ötven lakosának videóra felvett történeteit nézhetjük meg. A bemutatott emberek a városon kívüli élet előnyeiről és hátrányairól, a természetközelségről, a méhészkedésről, a gyümölcsészetről és a borászatról beszélnek. Karlóca, Újvidék, Ürög, Káty és Futak polgárainak augusztus 20-áig a Zöld mozin keresztül igyekszenek élményt nyújtani, ez a Szabad zóna filmfesztivál legújabb projektjét jelenti. A hónap második felében rendezik meg a Karlócai filmfesztivált, amelyet a hagyományoknak megfelelően a karlócai Duško kilátóban láthat majd a közönség.

A Duna-tenger programív során augusztus 21-éig 620 művész fog bemutatkozni mintegy 160 programon keresztül. Minderről részletesebben a novisad2022.rs oldalon olvashatunk.