2024. április 18., csütörtök

Augusztus 8-ig lehet pályázni

Topolyán a nyílászárók cseréje és a gázkazánok beépítése iránt a legnagyobb az érdeklődés

A topolyai önkormányzat is megjelentette a polgárok számára az energiahatékonyságot ösztönző pályázatát. A pályázati kérelmek már érkeznek, a szükséges űrlapok és a részletek pedig szerb és magyar nyelven is elérhetőek a község honlapján is. A polgárok a szükséges dokumentációt 2022. augusztus 8-ig nyújthatják be. Az illetékes bizottság pontozza és rangsorolja a kérelmeket. Azt követően a terepen is felmérik a beruházás előtti állapotot. Topolya község önkormányzata, valamint a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium fele-fele arányban közösen nyújt bizonyos mértékű, de legfeljebb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást az energiahatékonyság növeléséhez. Összesen hat kategóriában lehet egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Mijatov Dávidházi Zita, az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy kategóriánként különböző feltételek érvényesek. A nyílászárók cseréje és a gázkazánok beépítése iránt a legnagyobb az érdeklődés. A polgárok csak a korábban megpályáztatott és rangsorolt cégek közül választhatnak, és az általuk tett árajánlattal együtt adhatják be a pályázati dokumentációt. A munkálatokat nem kezdhetik meg azelőtt, hogy a pályázati kiírás eredményét közzétennék. Számos egyedi helyzet, kérdés is felmerült a pályázat kapcsán, amit igyekeznek folyamatosan megválaszolni. Gyakran kérdezik, hogy a nyílászárók cseréje esetén az épület egy teljes szintjén minden nyílászárót kötelező-e kicserélni. Ha már van néhány nyílászáró, amely energiahatékonynak tekinthető, akkor csak a régi típusúakat kell kicseréltetniük, de a már kicseréltek esetében szükség van dokumentumokkal, megfelelő tanúsítvánnyal bizonyítani az energiahatékonyság tényét.

Sokan kérdezték azt is, hogy az ingatlan, amelynek esetében a beruházás megvalósul, a pályázó tulajdonát kell-e, hogy képezze, illetve hogy bejelentett lakhellyel kell-e ott rendelkezni. Ez utóbbi minden esetben feltétel, tehát csak olyan személy pályázhat, akinek az állandó lakhelye az adott ingatlan címére van bejelentve. Egyik polgár azt kérdezte, hogy az ingatlant a fia nevére íratta át, de az ő lakhelye továbbra is ott van, és haszonélvezeti joga van az ingatlant illetően. A válasz pedig az volt, hogy pályázhat. Többen kérdezték azt is, hogy olyan polgárok is pályázhatnak-e, akik nem tettek eleget adókötelezettségüknek. A pályázati kiírásban is szerepel a feltételek között, hogy csak az pályázhat, aki eleget tett adókötelezettségeinek.

Számos egyedi esettel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, melyek a válaszokkal együtt megtekinthetően a honlapon is. A részletes pályázati kiírást és a pályázással kapcsolatos további információkat Topolya község honlapján, az alábbi linken érhetik el az érdeklődők: https://www.btopola.org.rs/hu/konkursi_hu. Ha további kérdések is felmerülnek, akkor a 024/715-899-es telefonszámon érdeklődhetnek.