2024. április 25., csütörtök

Tavasszal a fagy, most a szárazság

Jelentős terméskieséssel számolnak a bácskossuthfalvi szőlészek, gyümölcsészek

Mára már senki számára nem jelent újdonságot, hogy a jelentős csapadékhiány nagymértékű vízhiányt hozott vidékünkre, ami érinti a gyümölcsösöket és a szőlőskerteket is. A bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete tagjaitól az iránt érdeklődtünk, hogy számukra milyen termést ígér az idei nyár.

– A kajszi betakarításán már túl vannak azok, akiknek volt mit leszedniük, a termés az idén rendkívül rossz lett felénk. Ugyanakkor hallottam, hogy fagyvédett helyen szerencsésebben termett. Ismereteim szerint a jó kondícióban levő idősebb fák tűrték jobban a tavaszi fagyokat. Viszont tőlünk légvonalban egy felsőroglaticai barackosban 20 százalékos hozamról tudok, Topolyán fél termésekről számoltak be. Nekem 99 százalékos fagykárom volt, és hogy mégis tudjak pálinkát főzni, kénytelen voltam vásárolni gyümölcsöt – mondta Fábrik Attila, az egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy ugyan a faluban nem jellemzőek az almások, de az a kevéske fa is károkat szenvedett.

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Tavasszal a korai fagyokat sínylették meg a gyümölcsösök, most a nyári szárazságot nyögik. Minden viszontagság ellenére a vilmoskörtefák mutatják a legszebb formájukat, ezt annak köszönhetem, hogy megoldott a fák locsolása. Persze azért nem olyan a termés, mint amikor az esőnek köszönhetően növekszik. Ugyanúgy a birsalma is szép terméshozammal kecsegtet. Azért is, mert később virágzik, és a fagy már nem tudott benne kárt tenni. A szilvatermés mennyisége fajtafüggő. A čačaki fajta rogyadozik a terméstől, a stanley szilva is elég jó terméssel kecsegtet, de a faluban azt hallottam, hogy több helyen nagy fokú fagykárokkal számolnak.

A szőlővel kapcsolatban nagy gondokról számoltak be a termelők.

– Attól függetlenül, hogy a szőlőtőkék arról ismertek, hogy a mélyre nyúló gyökérzetük a legkitartóbb szárazságot is jól tűri, az idén a csapadékmentes időszak miatt igen apró szemű fürtöket látni. A körülményeket az én szőlősömben a cserszegi fűszeres tűri a legjobban, míg a „hegyoldalban” található tőkéken már most kékülnek a szemek, pedig még nem lenne itt az ideje – mondta Fábrik.

Gulyás László több mint öt évtizede foglalkozik gyümölcsészettel, és elárulta, hogy ekkora szárazságot még nem tapasztalt. Tehetetlennek érzi magát ebben a helyzetben.

Gulyás László (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gulyás László (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Száradnak ki a növények a gyümölcsösömben, erre pedig még nem volt példa. Az első félév még tűrhetőnek mutatkozott, a fáim túlélték a tavaszi fagyokat, jól sikerült a virágzás, a virágok beporzása. A korai gyümölcsfákról még átlagos termést szüreteltem, a meggy-, a cseresznye-, a barackfáimról, de júniusban, különösen júliusban már látni lehetett, hogy a szárazság rendkívüli károkat okoz. Aggodalomra ad okot, hogy a különösen szárazságtűrő szőlő is szenved. A szemek cukortartalma ugyan megvan, de nem egészségesek a fürtök. Rendkívül apró szeműek a bogyók, és nem is tudja a tőke kinevelni őket. Rendkívül szűkös, szegényes szőlőszüret előtt állunk – fejezte ki aggodalmát Gulyás László, aki elmondta, hogy szerinte kétséges, hogy a locsolás segíthetne egy ilyen aszályos éven, különösen a nagy gyümölcsösök, szőlőskertek esetében. Elsősorban azért, mert a környéken nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek, illetve akkora a szárazság, hogy a víztározó tavakból is megtiltották a locsolást, az ivóvízrendszert pedig vétek használni. Egyedül a csapadékban gazdag augusztus tudná pótolni a talajból az elpárolgott nedvességet.

Kajla Ferenc közel a 90. életévéhez két évtizede foglalkozik intenzíven szőlészettel. Gyermekkoráig emlékezve nem jut eszébe az ideihez hasonló aszályos év.

Kajla Ferenc (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kajla Ferenc (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Körülbelül olyanok az állapotok a szőlősben, mint a szántóföldeken, örülünk, ha csak 50 százalékos terménykiesést könyvelhetünk el. A levelek még nagyjából épek, de a fürtök siralmasak. A szőlősömben a merlot tűri legjobban a szárazságot, és a régi fajta szlanka. Én az idén nem nagyon főzök szilvapálinkát, ugyanis még a virágzáskor szinte teljesen lefagyott, egyedül néhány magról kihajtott fácskán van jó termés – tudtuk meg a Rizling egyik legidősebb tagjától, aki reménykedik még benne, hogy egy kiadós eső javíthat a szőlőfürtök nedvességtartalmán.