2024. április 16., kedd

Újítás a magyarkanizsai könyvtárban

Nemcsak a könyvállomány, hanem a korszerűsítés is fontos

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban egész évben folyik a munka. Nemcsak rendezvényeknek, könyvbemutatóknak ad helyet, hanem téli és nyári foglalkozásokat is tartanak a gyerekek számára. Mint sokrétű intézmény különös gondot kell fordítania az állapotmegőrzésre, emellett a korszerűsítésre is jut az erejükből és pályázati pénzekből. Bús Csaba igazgató arról számolt be, hogy a legújabb fejlesztés az energetikára vonatkozik.

– A Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság tavaly év végén jelentette meg a pályázatot gázkazánok cseréjére a tartomány területén lévő közintézmények részére. Mivel néhány éve már terveztük a kazánok cseréjét, így kapóra jött a pályázat – kezdte Bús Csaba, és elmesélte, hogy a meglévő gázkazánok már nem az elvárt hatásfokkal működtek, és több alkalommal javíttatni kellett őket, ezért fontos volt azok cseréje.

– A könyvtár épületének mindkét szárnyában sor kerül a kazánok cseréjére. A korábbi kettő helyett most négy kazán lesz felszerelve, amelyek hatékonyabban és energiatakarékosabban tudják fűteni az épületet, ezáltal jelentős összeget tudunk megtakarítani a havi gázszámlán. Fontos szempont volt az is, hogy az új gázkazánoknak jóval kisebb a károsanyag-kibocsátásuk. A projekt teljes költsége közel egymillió dinár, amelyből több mint 600.000 dinárt a tartományi titkárság, a fennmaradó önrészt pedig Magyarkanizsa önkormányzata biztosította a részünkre, amiért nagyon hálásak vagyunk – magyarázta Bús Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a könyvtár természetesen továbbra is azon fog dolgozni, hogy minél több pályázaton vegyen részt, és további fejlesztéseket hajtson végre az intézményben az energiahatékonyság jegyében.