2024. március 29., péntek

Zentai művésztelep kapja a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Klájó Adrián) 2022. augusztus 03-án megtartott ülésén döntött a 2022. évi díjazottról. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2022. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű zentai művésztelep kapja.

A Művészet és műemlékvédelem elnevezésű zentai művésztelep az idén ünnepli működésének tizedik évét, ami magában nem lenne elegendő ok a Nagyapáti Kukac Péter-díj odaítélésére, ám munkája, példaértékű műemlékvédelmi törekvése annál inkább. A művésztelep azáltal, hogy a kortárs művészet témakörébe emeli Zenta veszélyeztetett építészeti hagyatékát, olyan, legtöbb esetben romos, elhanyagolt állapotban lévő, védelem alatt álló, vagy védelmet igénylő épületekre és belsőépítészeti példákra hívja fel látványos módon a lakosság, illetve a közvélemény figyelmét, amelyek a település arculatának és kollektív identitástudatnak fontos elemei, ugyanakkor az általános kulturális örökség részei. Az angazsált hozzáállás nem csak képzőművészeti, hanem művészettörténeti síkon is érzékelhető, ami közös cél érdekében gyümölcsöző egyensúlyba helyezi a tudományt és a művészet képviselőit.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adjuk át 2022. szeptember 14-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott kiállítása is.