2024. április 19., péntek

Biztonságpolitika és dialógus

Pintér Attilával tárgyalt Petar Petković – A szerb politikus szerint Kurti a megfélemlítés híve

A Belgrád és Pristina közötti viszonyról, a dialógus folytatásának lehetőségeiről, biztonságpolitikai kérdésekről, továbbá az elmúlt napokban tapasztalt észak-koszovói feszültség részleteiről, s annak rendezéséről tárgyalt tegnap Belgrádban Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője.

A nap folyamán egy, a találkozótól független nyilatkozatot is tett az irodavezető, melyben arra szólította fel a koszovói adminisztrációt, tegye közzé, pontosan mennyi időt is várnak már a koszovói szerbek a szerb községek közösségének megalapítására, amelyben Belgrád és Pristina még a 2013-as brüsszeli megállapodásban megegyezett. Mint mondta, Albin Kurti koszovói kormányfőnek arról is be kellene számolnia, minek kell még megtörténnie ahhoz, hogy végre alkalmazni kezdjék ennek a 2013-as megállapodásnak az első hat pontját. Petković közölte, véleménye szerint a békének és a stabilitásnak a garantálásában kulcsszerepet játszanak a korábbi szerződések pontjainak betartásai, alkalmazásai, az egyoldalú lépések semmiképp sem vezethetnek a bizalom erős ítéséhez és a konfliktus rendezéséhez. Az aláírtak alkalmazása helyett azonban Kurti inkább a félretájékoztatást, a szerbellenes retorikát és a megfélemlítést, a ROSU különleges rendőregységek észak-koszovói bevetéseit, a megállapodásoktól való teljes elállást választja. Az irodavezető arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió közvetítésével aláírt évekkel ezelőtti megállapodás teljesítésének a szavatolója éppen Brüsszel kellene, hogy legyen, ezért fokozottabb érdeklődést kellene mutatnia a szerződésszegések iránt.

A korábbi napok feszültséggel teli körülményeiről szólva Petković elmondta, egy hajszálon múlott, hogy ne történjen nagyobb katasztrófa, Kurti ugyanis a szerbség életének ellehetetlenítése mellett foglalt állást. A Koszovó-ügyi iroda vezetője elmondta, reméli, Kurti nem gondolja azt, hogy tényleg csak egy hónappal halasztotta el a szerb okmányok el nem ismerése bevezetésének határidejét, mert tudnia kéne, hogy a szerbek sohasem fogadnak majd el egy ilyen döntést.