2024. április 26., péntek

Pontot tettek a vita végére?

Megállapodott a montenegrói kormány és a szerb egyház – Đukanović kormányváltást ígért

Korábbi ígéretével összhangban, aláírta tegnap a Szerb Pravoszláv Egyházzal az alapszerződést Dritan Abazović montenegrói kormányfő. Az egyházat Porfirije szerb pátriárka képviselte, aki szintén ellátta kézjegyével az új dokumentumot, melynek hosszú éveken át tartó, a montenegrói állam és a szerb egyház közötti rendezetlen állapotot kellene lezárnia. A kérdés körül azonban meglehetősen erős politikai csatározás alakult ki a korábbi, Milo Đukanović államfő nevével fémjelzett, mára ellenzékbe szorult hatalom és a szerbbarát ellenzéki pártok között. A helyzetet ma bonyolítja, hogy Abazović kisebbségi kormányát, melynek a parlamentben nincs meg a kellő többsége, éppen Đukanović pártja támogatja, az államfő az alapszerződés megkötését követően ugyanis azonnal kijelentette, nem fogja tűrni az előállt helyzetet, szervezete visszavonja a támogatást és megbuktatja az Abazović-kormányt. A kormány bukásában azonban mégsem biztos minden egyes elemző, elképzelhetőnek vélik ugyanis azt, hogy egy parlamenti bizalmatlansági indítvány kapcsán zajló leendő szavazás esetén kiállnának a kormány munkájában részt nem vevő szerb és szerbbarát pártok Abazović mellett, így ismét megteremtenének egy a választások utánira hasonlító parlamenti többséget. Kérdés tehát, hogy hajlandóak-e ezek, az egyébként szerb egyházat és alapszerződést támogató pártok Đukanović oldalára állni egy ilyen érzékeny pillanatban. Tegnap a Demokratikus Front és a Demokraták is üdvözölte a szerződés megkötését.

Mint ismeretes, a vallásszabadságról szóló, előző parlamenti többség által elfogadott törvény korbácsolta fel igazán a kedélyeket az országban, 2019 végét és 2020 első felét teljes mértékben a szerb ortodox egyház híveinek egyre népesebb tüntetései határozták meg. A törvény előírta, hogy az 1918 előtt épített minden olyan egyházi létesítmény, templom, kolostor állami vagyonba száll át, amelyről az egyház nem tudja bizonyítani a tulajdonjogát. Ez gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy valamennyi építmény az államé lett volna. Az új hatalmi többség módosította a jogszabályt, a társadalom megosztottsága azonban mindennél láthatóbbá vált a montenegrói függetlenség 2006-os elnyerése óta. Montenegró lakosságának közel egyharmadát továbbra is a szerbség tagjai jelentik, de magukat montenegróinak vallók is vannak a szerb egyház hívei között.

Abazović tegnap örömmel közölte, hogy végre sikerült megoldani egy hatalmas gondot az országban. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő lehetett az a politikus, akinek sikerült aláírnia ezt a fontos iratot.

A pátriárka, a beszámolók szerint, a délelőtti órákban érkezett meg Podgoricára, a Vila Gorica állami rezidenciába, ahol erős rendőri jelenlétet lehetett megfigyelni ebben az időszakban. A montenegrói vezetőség az utolsó pillanatig titokban tartotta a szerződés aláírásának időpontját, a miniszterek még tegnap is azt nyilatkozták, nem tudnak róla, hogy mikor következik be ez a lépés. A pátriárka közölte, teljesen természetesnek tartja, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház betartsa azoknak az államoknak a törvényeit, rendelkezéseit, alkotmányát, amely országokban jelen van, nem lesz ez másként Montenegróban sem. Hozzátette, nem akartak sohasem többet annál, ami a többi vallási felekezetnek kijár, de meg kell érteni, nem fogadták örömmel azt sem, amikor korábban kevesebbet kínáltak fel a számukra.