2024. március 28., csütörtök

Drágul a népi kenyér

Jó hír, hogy a kereskedők többé nem árulhatnak pékárut a 85 százalékot is elérő haszonréssel

Augusztus 10-étől a Száva vekniként ismert, legolcsóbb kenyér maximált ára 53,50 dinár lesz az eddigi 49 helyett. A 4,5 dináros árkorrekció az illetékesek magyarázata szerint elengedhetetlen, mivel növekedtek az előállítási költségek is. Ugyanakkor várható, hogy a boltokban olcsóbb lesz az összes többi kenyérfajta, mert az eddig átlagban 85 százalékos kereskedelmi árrés nem haladhatja majd meg a 40 százalékot. A Novosti értesülése szerint a köztársasági kormány ilyen értelemben fogja módosítani a kenyérárra vonatkozó korábbi rendeletét, amellyel, akárcsak több más alapélelmiszer árának féken tartásával, az életszínvonal védelme a cél. A Száva kenyér árát a kormány először tavaly novemberben maximálta, legutóbb pedig három hónapja, május 10-én határozta meg 49 dináros szinten, és az akkori rendelet a jövő szerdáig, augusztus 10-éig érvényes.

Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke elmondta, egyesületük számításai szerint a népi kenyér reális ára 59 dinár lenne, végül mégis 53 és fél dinárban állapodtak meg a kormánnyal. (A pékek uniója már májusban 60-65 dinárt tartott elfogadható árnak!)

– Tájékoztattuk a kormány képviselőit mindazokról a nehézségekről, melyekkel a pékek szembesülnek, elmondtuk, mennyivel növekedtek az előállítási költségek, megindokoltuk a drágítás szükségességét. A kenyérsütödék gázt használnak, ennek is, és az üzemanyagnak is felment az ára. Termékegységenként, tehát attól függetlenül, hogy kenyeret vagy kiflit visznek-e, a szállítási költség körülbelül 11 dinár, néhány hónapja még 8 dinár volt. Úgyszintén emelkedett a munkások bére, hiszen köztudott, hogy a munkaerőpiacon nincsenek pékek és eladók – magyarázta Pralica.

A Szerbiai Pékek Uniójának elnöke hozzátette, szerencse, hogy a pékségeknek az állam kedvezményes, azaz támogatott áron biztosít lisztet az árutartalékokból, hogy olcsóbban süthessenek népi kenyeret. Mint mondta, ilyen támogatás nélkül a Száva vekni legkevesebb 70 dinárba kerülne. Közölte, hogy a várható új rendelet hatályba lépésével a hiper-, szuper- és megamarketekben, valamint a kisboltokban is az eddiginél olcsóbb lesz az összes többi kenyérfajta. „A kereskedők többé nem árulhatnak kenyeret hatalmas, átlagban a 85 százalékot is elérő haszonréssel. Szemtelenség, amit válság idején csinálnak, a toastkenyérért például, amit 85 dinárért szereznek be, 180–200 dinárt is elkérnek. A kormánnyal abban maradtunk, hogy az árrés nem lehet 40 százalékosnál több, tehát a toast sem kerülhet majd többe 120 dinárnál.”

Pralica szerint a globális válság következményeit éppen a kenyérgyárak érzik meg legjobban, hiszen gyakorlatilag minden megdrágult, még a zacskók is. „Ezek gyártásához műanyag granulátumokat használnak, amelyek viszont kőolajból készülnek, ami szintén megdrágult”. Az igazgató reméli ugyan, hogy a búza ára marad a mostani szinten, de valójában úgy látja, hogy az egyre kataszrofálisabb méretű aszály miatt ez nehezen hihető. Ha pedig a kenyérgabona ára felfelé kúszik, az óhatatlanul drágítja a pékipari termékeket is. A búzaár most áfával együtt 40 dinár körül mozog.

Mennyit keresnek a pékek?

Nem csak villany- és vízvezeték-szerelőből, építőmunkásból, bádogosból… van hiány, a pékek is kevesen vannak, ezért egyre jobban keresnek. Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke elmondta, 90.000 és 150.000 dinár között mozog a csöppet sem könnyű munkát végző pékmesterek bére, akik pedig éjszaka is dolgoznak, havi 180.000 dinárt is kapnak.