2024. április 19., péntek

Mivel fűtsünk a télen?

Szakértők szerint árammal és tűzifával érdemes

Szerbiában az előttünk álló fűtési idényben a legkifizetődőbb lesz árammal és tűzifával fűteni – állítják a szakértők. A fűtési idény küszöbén az üzemanyag drágulása, a munkaerőhiány, és a kereslet növekedése nagymértékben meghatározza a tüzelőanyagok árát a szerbiai fatelepeken. Belgrádban a tűzifa köbmétere 9–11 ezer dinár, a pellet ára 370 és 420 euró között mozog tonnánként. Ha figyelembe vesszük, hogy a hat hónapos fűtési idényre egy háztartásnak körülbelül 10 tonna pelletre van szüksége, akkor ez a fogyasztóknak körülbelül 4000 euróba kerül.

Egy 60 négyzetméteres ház fűtésére mintegy hat köbméter fára lenne szükség, ami azt jelenti, hogy a kiadás körülbelül 60 ezer dinár lenne. Fontos megjegyezni, hogy az árba nincs beleszámítva a kiszállítás és a tűzifa feldarabolása.

Az Energetikai Ügynökség számításai szerint egy 60 négyzetméteres lakóépület fűtésére a 180 napon át tartó fűtési idényben 9000 kilowattóra szükséges, ennyi az átlagfogyasztás a tél folyamán. E szerint a számítás szerint az árammal fűtő polgároknak 73 ezer dinárt kell elkülöníteniük a fűtési idényre.

Branko Glavonjić, a Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának tanára arra kéri a polgárokat, hogy akik tűzifával és pellettel fűtenek, minél előbb vegyék meg a tüzelőanyagot, mivel megtörténhet, hogy októberben az árak az eddiginél is magasabb lesznek.

– Az elmúlt 30 évben nem volt ilyen drága a tüzelőanyag. Ez elsősorban a tűzifa és a pellet iránti hatalmas keresletnek tudható be. Jelenleg az árak túl magasak a termelési költségekhez képest. Május derekától június derekáig a pellet ára 5–8 ezer dinárral emelkedett, az input pedig amelyből előállítják, nem növekedett – nyilatkozott Glavonjić a Tanjug hírügynökségnek.

Rámutatott arra, hogy felborult az egyensúly a kereslet és a kínálat között. A kínálat habár kielégítő, de alacsonyabb a keresletnél. Piaci és gazdasági szempontból különös az, hogy párhuzamosan kednek az árak és a kereslet. Az lenne a logikus, hogy amikor emelkednek az árak, a kereslet csökken.

A szakértő elmondta, hogy az idén a fűtési idény előtt számos háztartás, amely eddig gázzal fűtött, a magas áraktól tartva úgy döntött, hogy tűzifát vagy pelletet is beszerez. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában minden évben mintegy 110 ezer háztartás használ tűzifát és pelletet, és eddig nem volt gond az ellátással és az árakkal. Az idén azonban jelentősen több lesz az említett tüzelőanyagokat vásárló háztartások száma, és ez az egyik ok a kereslet felélénkülésére. Az emberek már nem kérdezik az árakat, hanem csak azt, hogy van-e a bizonyos áruból és kapható-e.

Glavonjić értékelése szerint a tűzifa és a pellet exporttilalma jó intézkedés, de nem elegendő.

A következő lépés az lenne, hogy a szerb kormány megbeszélést folytatna az illetékesekkel annak érdekében, hogy csökkentsék az árakat, mivel jelenleg rendkívül magasak – fogalmazott a szakértő.