2024. április 19., péntek

Új, balkáni energiaszállítási útvonalakat tervez Európa

Az orosz földgáztól való teljes függetlenedés előkészületeinek keretében az Európai Unió azt tervezi, hogy a tagságába nem tartozó országok segítségével 2040-ig jelentős mértékben növeli saját villamosenergia-átviteli hálózatának kapacitásait. Ehhez 141, összesen 240 milliárd euró értékű beruházási projektumot valósítanának meg.

A Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Európai Hálózatának (ENTSO-E) terve szerint a távvezetékek, kábelek és a többi áramátviteli felszerelés kapacitása Európa-szerte 142 gigawatt villamos energiával növekedne, a hálózat 43.000 kilométerrel bővülne, és a hatalmas befektetés nemcsak energiabiztonságot, hanem 1,6 millió új munkahelyet is eredményezne. Az európai hálózatüzemeltetők TYNDP 2022 elnevezésű terve, melyet hétfőn bocsátották közvitára, azt tűzte ki célul, hogy a megújuló energiaforrásokra támaszkodó, napelemes és szélgenerátoros rendszereket gyorsított ütemben kapcsolják rá az átviteli hálózatra, és így helyettesítsék az áramtermelésben és a távfűtésben a földgázt. Ezt azt jelenti, hogy a TYNDP egyben az európai nagy zöld tervnek is része, mely szerint a szén-dioxid-kibocsátást már 2030-ra 40 százalékkal kell csökkenteni.

„A hálózatfejlesztési terv megvalósításának egyik legnagyobb eredménye az lesz, hogy több fogyasztó köthető össze több áramtermelővel, és lehetővé válik, hogy az európai országok villamos energiát adjanak/vegyenek egymás között, amivel csökken Európa gázfüggősége. A gázalapú áramtermelés 2040-re évi 75 terrawattórával csökkenne, ami a 2021-ben gáz segítségével nyert villanyáram 14 százalékának felel meg – idézi a zágrábi Jutarnji list a 38 európai rendszerirányítót tömörítő ENTSO-E tervét. Az európai hálózat tagjai között nem uniós tagországokból való operátorok is vannak, mint amilyen a horvát HOPS, amely a tervezett 141 projektumból kettőt vállalt. Az egyik egy 400 kilovoltos új interkonnektor kiépítése Ernestinovo és Zombor között (a szerbiai üzemeltetővel együttműködve), a másik pedig a Rijeka–Split hálózat megerősítése egy bosznia-hercegovinai leágazással, vagyis egy új, 400 kilovoltos összekötő vezetékkel Lika és Banjaluka között.