2024. április 20., szombat

Ezüstplakett a szlovéniai tűzoltó-olimpiáról

Eredményes volt a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női csapata

Mint ahogyan már beszámoltunk róla, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női versenycsapata tavaly az országos bajnokságon szerzett első helyezésével nyert jogosultságot arra, hogy részt vegyen a július 17-e és 24-e között a Nemzetközi Tűzoltószövetség (CTIF) által szervezett XVII. Nemzetközi Tűzoltósport-versenyen és a XXIII. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltóversenyen (tűzoltó-olimpia), amelyet ezúttal a szlovéniai Celje városában rendeztek meg. Vasas Balázs, az ÖTT parancsnoka elmondta, hogy sokáig függőben volt, hogy a lányok el tudnak-e jutni a megmérettetésre, de aztán sikerült támogatókat találniuk.

– Bizonytalan volt az eljutás, hiszen a Szerbiai Tűzoltószövetség csak az utazáshoz tudott hozzájárulni. Szerencsére Zenta község önkormányzata fedezte a csapat költségeinek kétharmadát, a fennmaradt összeget pedig helyi vállalkozók és magánszemélyek tették hozzá. Így szinte a nevezési határidő lejárta előtti utolsó pillanatban kerültek be az olimpiai keretbe. Persze a felkészülést a lányok már jóval előbb elkezdték, hogy méltóképpen vehessenek részt a megmérettetésen, és az eredmény nem is maradt el, hiszen ezüstplakettel tértek haza – mondta Vasas Balázs.

Molnár Gábor Gyula, a zentai versenyzők edzője arra mutatott rá, hogy a csapat az elmúlt időszakban megtartott három olimpián már sok tapasztalatot gyűjtött, így a lányok tudták, mire számíthatnak. Elmondása szerint a szlovén házigazdák a csapatokat iskolákban szállásolták el úgy, hogy egy tanteremben egy csapat kapott szállást. Ez a szervezők számára nagy feladatot jelenthetett, mivel az idei olimpián Európa 20 országából 2650 versenyző vett részt, viszont Molnár Gábor Gyula szerint derekasan helytálltak a szervezők. A lányok teljesítménye kapcsán elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a versenyen ugyanazt a kiváló teljesítményt nyújtották, mint amit idehaza már megszokhattunk tőlük. Hozzátette, hogy Szerbiából hat felnőtt- és két ifjúsági csapat vett részt a nemzetközi versenyen, ebből a keretből öt felnőttcsapat bronzplakettet hozott haza, és egyedül a zentai lányok érdemeltek ezüstplakettet.

Az edző elmondta, hogy a többi ország csapatainak felkészültségéhez viszonyítva a zentai női csapat a középmezőnybe sorolható, mivel legtöbb európai országban sokkal komolyabb hagyományuk van az önkéntes tűzoltótestületeknek. Példaként Ausztriát említette, ahol szinte nincsenek is hivatásos tűzoltók, vagyis jórészt az önkéntes lánglovagok gondoskodnak a tűzvédelemről.

Molnár Gábor Gyula elmondta, hogy a csapattagok közül hatan 2001-ben ifjú versenyzőként részt vettek a Finnországban megrendezett tűzoltóolimpián is, további négy tagnak pedig idősebb önkéntes tűzoltókat választottak ki, de az idei olimpián a szerb ifjúsági férficsapat sem szerzett annyi pontot, mint amennyit a zentai lányok gyűjtöttek gyorsaságukkal és ügyességükkel.

Megemlítette még, hogy a szlovén médiumokban megjelent írások szerint az idei szlovéniai tűzoltó-olimpia annyiban zajlott le rendhagyó módon, hogy a nemzetközi verseny ideje alatt a térségben lévő karsztvidék területén éppen akkor tombolt az ország eddigi legnagyobb erdőtüze.