2024. április 24., szerda

Újvidék a Vihar hadművelet áldozataira emlékezik

A Szabadság téren a Vihar hadművelet áldozataira és az elüldözöttekre való központi megemlékezésre szerdán már nagyban zajlottak az előkészületek, felállították a színpadot és a szükséges felszereléseket is elhelyezték. A város főteréről eltávolították a padokat és más kommunális felszereléseket is, míg a köz- és magánvállalatok alkalmazottai előkészítették a terepet a gyűlésre.

A Stan vállalat munkásai szerda délelőtt az árbocrudakat festették és levonták a lobogókat, amelyek idáig díszítették a városközpontot. A magánvállalatok alkalmazottai közben a színpadot és a szükséges elektronikai és hangtechnikai felszereléseket üzemelték be. A polgárok, akik a központban szoktak parkolni, értesítést kaptak arra vonatkozóan, hogy csütörtökön nem parkolhatnak a Szerb Nemzeti Színház mögötti garázsban.

Szerdán már megkezdték a megemlékezés színpadának felállítását (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

Szerdán már megkezdték a megemlékezés színpadának felállítását (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

Sajtóértesülések szerint az Apolo központ egyik vállalatának alkalmazottai arra utasították, hogy ma ne menjenek a munkahelyükre, mivel az épületet bezárják a gyülekezés miatt. A felállított műszaki felszerelések a térnek nagyjából a felét foglalják el és mivel a terület egy részét a Modena utcában lezárták a földalatti garázs építése miatt, ezért nagy tumultus várható a központban. Hivatalosan még nem közölték, hogy pontosan ki szervezi a Vihar hadművelet évfordulójára szervezett, ma 20 órakor kezdődő megemlékezést és az sem ismert, hogy pontosan milyen program várható.

Az újvidéki megemlékezést Aleksandar Vučić államfő jelentette be még múlt csütörtökön.

– Általában kisebb helységeket választottunk ki erre a célra. Voltunk Veterniken, Futakon, Busiján és minden más településen, ahol krajinaiak települtek le. Újvidék aránylag a legtöbb krajinait fogadta be – mondta Vučić.

Miloš Vučević polgármester a közösségi oldalain is közzétett egy a megemlékezésre felszólító videót. Az elmúlt napokban több polgár is SMS-t kapott, amely a gyűlésen való megjelenésre szólította fel őket, az aláírás szerint az üzenetküldő a Szerb Haladó Párt volt.