2024. április 25., csütörtök

Egyre többen bringáznak Újvidéken

Az egészséges életmód, a környezetvédelem és a napi teendők minél hatékonyabb elvégzése miatt, az újvidékiek egyre nagyobb számban térnek át a kétkerekű közlekedésre, hiszen kerékpárral gyorsan célba érhetnek, és a parkolással sincs gond, a dugókat pedig könnyű elkerülni.

Újvidéken a legújabb felmérések szerint több mint 40.000 személy használ kerékpárt, a tartományi székváros több mint 100 kilométer kerékpárú-hálózattal rendelkezik, a legutóbbi két évben pedig 3400 polgár kapott önkormányzati támogatást új kerékpárok vásárlására. Egyre többen vásárolnak kétkerekűt, és nő a bérbe adott bringát száma is.

– Az NS Bike kerékpárkölcsönző az idén április 11-e óta 4590 kerékpárt adott bérbe, sokan napi szinten használják ezt a szolgáltatást, ami jelentős növekedés a tavalyi adatokhoz képest. Az idény kezdetétől 38 felhasználó váltott ki bérletet, a rendszerben pedig 204 regisztrált felhasználó van jelenleg, ők kidolgoztatták a bérletkártyájukat. Jelenleg az NS Bike rendszerében 120 kerékpár áll rendelkezésre, egyelőre nem tervezünk újabbakat vásárolni. Szeretném megköszönni a polgároknak, hogy vigyáznak az NS Bike kerékpárjaira, a kisebb javításokat pedig elvégzik szakembereink – mondta Radovan Jeknić, a Parking servis közvállalat sajtófelelőse, majd hozzátette: a Parking servis felelős az NS Bike kerékpárkölcsönző működtetéséért – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A közvállalatban megjegyezték, az utóbbi időben elég sok gondjuk van a tilosban parkoló kisebb motorokkal és kerékpárokkal, ugyanis sokan használják az NS Bike kerékpártartóit saját bringájuk, motorjuk parkolására, és megnehezíti a kerékpárkölcsönző rendszerének a működését.

– A városban több mint 200 helyen található kerékpárok számára kialakított parkoló, ezeknél 3000 bringát lehet leparkolni. Ezeket a parkolókat lefedtük videofelügyelettel, ezért arra kérjük a polgárokat, az NS Bike parkolóit ne használják saját kerékpárjaik parkolására – mondta Jeknić. Hozzátette: egyelőre nem terveznek további kerékpárparkolókat elhelyezni a városban.

Az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt a kerékpárt használók száma Újvidéken, ez nagymértékben annak köszönhető, hogy komoly infrastruktúra fejlesztéseket hajtott végre az önkormányzat, sok új kerékpárút épült, a megrongálódott útszakaszok nagy részét pedig felújították. A városban kiváló az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése ezen a téren, sok bringákat hirdető akciót valósítottak meg közösen.