2024. április 20., szombat

Óvatosan a légkondival az autóban!

Allergia, vírusok, klímahasználat

Dr. Illés Csilla, a topolyai egészségház igazgatónője felhívta a figyelmet, hogy bár nő a koronavírus-fertőzöttek száma, a Covid mellett más vírusok is okozhatnak influenzára vagy légúti fertőzésre utaló tüneteket.

– A kicsinyek körében az emésztőszervrendszert érintő megbetegedéseket diagnosztizálnak a gyermekgyógyászok a napokban, vagyis hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó vírusos megbetegedést. Emellett július végén, augusztus elején igen magas az allergén anyagok koncentrációja a légkörben, ezért ezekkel a tünetekkel is szembesül az egészségügyi személyzet a rendelőkbe érkezők esetében. Továbbá a Covid mellett más, a légzőszervi rendszert megtámadó vírusok is jelen vannak. Sok esetben találkozhatnak az orvosok olyan pácienssel, akit nemcsak egy típusú vírus támadott meg egyszerre, hanem többféle módon is legyengült a szervezete. Ezért is javasoljuk folyamatosan – de különösen ezekben az extrém meleg napokban – a fokozott immunerősítést – hallhattuk az igazgatónőtől, aki arról is beszélt, hogy mindannyian figyeljünk oda a szervezetünk tehermentesítésére, az immunrendszer épségére, erősítésére.

– Kerülni kell mindent, ami kimerítheti, meggyengítheti az egészséget, a kiugró hőmérséklet-különbségektől kezdve minden más gyengítő tényezőt. Nem javasolt természetesen a legmelegebb órákban a napon tartózkodni, sok folyadékot kell fogyasztani, és könnyű ételeket. A szabadban történő tartózkodást a kora reggeli vagy a késő esti időszakra kell korlátozni, amíg tart a kánikula. A hőmérséklet-különbségből adódó hősokkhatásnak tapasztalataink szerint leginkább a fiatalabb korosztályok vannak kitéve. Azért, mert az idősebb egyének már óvatosak e téren – hangsúlyozta az igazgatónő, aki arról is beszélt, hogy az egészségház mentőegységét többször is riasztották az autópálya parkolójában rosszul lett átutazókhoz, akik a 40 fokos hőségben 19-20 fokra állították a gépkocsi klímaberendezését, majd kiszállva az autóból, összeestek. Ezeket az úgynevezett termikus sokkhatást szenvedő pácienseket – köztük két gyermeket is – a Szabadkai Közkórházba szállították.