2022. szeptember 26., hétfő
ATLÉTIKA – U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG

Másodszor az ifivilág tetején

A szerda hajnali órákban rendezett döntőben Világos Adriana ismét megnyerte az U20-as világbajnokság gerelyhajító-versenyét, még az egy évvel ezelőttinél is lehengerlőbb formát mutatva. A kishegyesi lány tulajdonképpen már a legelső, 60,66 méteres dobásával megnyerte volna a versenyt, végül viszont a hat kísérletéből négy is messzebbre szállt, mint a második helyezetté, és 63,52 méteres legjobb eredménnyel fölényesen vált a mezőny legjobbjává. A második helyezett kolumbiai Valentina Barrios 57,84-ig jutott, míg az uruguayi Manuela Rotundónak 55,11 méter is elég volt a bronzéremhez. A magyar Kövér Fanni 54,38 méterrel ötödikként zárt.

Elmondható, hogy Adriana dobása egy év leforgása alatt két métert fejlődött, hiszen tavaly Nairobiban még 61,46-tal lett először U20-as világbajnok. A mostani 63,52 métere pedig nem csupán új egyéni csúcs, de számos rekordlistára is felkerült: a világ idei legjobb dobása egy húsz év alattitól, a korosztályos világbajnokságok valaha volt legjobbja, és az U20-as világranglistán is a harmadik helyre került, csupán 44 centiméterre a rekordtól. Egy ekkora dobás ráadásul a pár hete véget ért felnőtt-világbajnokságon is bronzérmet ért volna, és jó előjel Adriana számára az augusztus 15-én Münchenben startoló felnőtt-Európa-bajnokságra.

Szerbia második döntős helyezését a 110 m gátas Bogdan Vidojković szerezte, aki most éjjel futott az éremért. Magyarország sportolói közül Bánovics József a rúdugrás, Guth Mátyás a magasugrás, Csekő Miklós a kalapácsvetés döntőjébe jutott be. Gálpál Zsombor a 16. helyen zárta a tízpróba küzdelmeit, amit a holland Gabriel Emmanuel nyert meg.

A királyszámban, férfi 100 méteres síkfutásban botswanai győzelem született a már a felnőtt-vb-n is elődöntőig jutó Letsile Tebogo révén, aki ezzel megvédte tavalyi címét.