2024. április 23., kedd

Ázsiai származású elnök az Oscar-akadémia élén

Janet Yang kínai bevándorlók gyermekeként New Yorkban született

Janet Yang producer személyében első ízben választott ázsiai származású elnököt az amerikai filmakadémia.

A 66 éves filmes szakembert kedden választotta meg az Oscar-díjakat odaítélő szervezet vezetőjévé az 54 tagú kormányzótanács. Ő a második színesbőrű (Cheryl Boone Isaacs után) és a negyedik női elnök az akadémia élén. David Rubin veterán castingigazgatót váltja, akit három év után már nem engedett újraválasztani a szervezeti alapszabály.

A kínai bevándorlók gyermekeként New Yorkban született Yang nevéhez olyan produkciók fűződnek, mint a Mennyei örömök klubja, a Larry Flynt, a provokátor vagy a Lunaria – Kaland a Holdon.

„Janet Yang rendkívül elkötelezett és stratégiai képességű vezető, aki hihetetlen szolgálatokat tett az akadémiának. Meghatározó szerepet játszott több akadémiai kezdeményezés elindításában és véghezvitelében a tagtoborzás, az irányítás, az egyenlőség, a sokszínűség és a befogás terén" – méltatta vezetőtársát Bill Kramer, az akadémia júniusban megválasztott vezérigazgatója, akivel közösen hivatottak irányítani a szervezetet a filmipar változásai közepette, és stabilizálni a botrányok és csökkenő nézettség sújtotta Oscar-gálát.

Yang régóta egyik vezéralakja a hollywoodi ázsiai-amerikai közösségnek. A filmakadémia kormányzótanácsába 2019-ben került be a sokszínűség növelése céljából felvett három új tag egyikeként.