2024. április 18., csütörtök

Gyönyörű barokk térben a XVIII. századi alkotások

Schervitz Mátyás budai barokk festő alkotásaiból Szabadka és Eszék után Budapesten nyílt kiállítás

A Kiscelli Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum kedden tartotta meg a Schervitz Mátyás budai barokk festő című kiállításának megnyitóját a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Kiscelli Múzeumban. A kiállítás kurátorai dr. Korhecz Papp Zsuzsanna és dr. Farbaky Péter voltak.

Schervitz Mátyás korának egyik kedvelt és nagyra becsült festője volt. A horvát származású művész munkáinak felkutatásában és restaurálásában dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festő-restaurátor művésze nagy szerepet vállalt. Ő volt a kurátora a tavaly áprilisban megrendezésre került Schervitz Mátyás budai festő című kiállításnak a Szabadkai Városi Múzeumban, melyet később az eszéki Muzej likovnih umjetnostiban is bemutattak.

– A budapesti kiállítást dr. Farbaky Péterrel, a BTM művészettörténészével együtt szerveztük meg, ahol bemutattuk a budai festő összes mozdítható XVIII. századi alkotását egy gyönyörűséges barokk térben, a kiscelli trinitárius kolostoregyüttes ma is álló templomának oratóriumán. Ez egy egyházművészeti kiállítás volt, ahol főleg oltárképeket és portrékat állítottunk ki. Az elfeledett budai barokk festőművészek, akiket korábban csak a budapesti levéltári adatok alapján tartottak számon a délvidéki és a Duna-Tisza közi újabb kutatások eredményének köszönhetően váltak megfoghatóvá. Valós műveiket sikerült beazonosítani – mondta dr. Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor.

A kiállításon köszöntőt mondott dr. Farbaky Péter művészettörténész, dr. Jávor Anna, a Nemzeti Galéria nyugalmazott művészettörténésze nyitotta meg a kiállítást, Molnár Krisztina zeneművész, a Szabadkai Zeneiskola tanára pedig fuvolajátékával varázsolta el a közönséget.