2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS

A kórházban elhelyezettek többsége idős páciens

Az elmúlt hetekben a járványügyi mutatók mindegyike folyamatosan növekedett. Míg július 4-én 1260 új fertőzést jegyeztek országszerte, addig szerdán 6196-ot. Az említett napon július elején a pozitivitás aránya 15,1 százalék volt, tegnap 36 százalék, azzal, hogy az elmúlt időszakban olyan nap is volt, amikor a pozitivitás aránya megközelítette az 50 százalékot. A kórházakban július 4-én 121 Covid-pácienst gyógykezeltek, szerdán 655-öt. Az aktuális járványjelentés szerint lélegeztetőgépen 28 páciens van, július 4-én 9-en voltak. A napi járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt hivatalosan 17 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 16 313. Ami a vajdasági mutatókat illeti, előző nap a tartományban 1580 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 255-öt.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár bejelentésének értelmében ezen a héten 4, vagy 5 közkórház fertőző osztálya tér vissza a Covid-rendszerbe. Szavai szerint nem azért, mert a három szerbiai Covid-kórház kapacitásai beteltek, hanem azért, hogy a jelenlegihez képest minőségesebbé váljék a Covid-páciensek ellátása. Számos páciens lakóhelyéhez képest távol van a 3 Covid-kórház, a súlyos állapotban lévő betegek szállítása pedig kockázatos, tette hozzá a B92 hírportál összeállítása szerint Đerlek.

A betegek több mint 70 százaléka 65 évnél idősebb, mindegyiküknél társult megbetegedés van jelen, nyilatkozta a Nova.rs portálnak Vladan Cvetanović, a kruševaci Covid-kórház igazgatója. Hozzátette, hogy sokukat valamilyen műtétet követően szállították át a Covid-kórházba, ez pedig tovább bonyolítja a gyógykezelést. A Covid-páciensek közül sokan valamilyen szív-, vagy vesebetegségben szenvednek, emelte ki Cvetanović, mondván, hogy egy-egy ilyen páciens gyógyítása orvos-csapatot igényel. Egy, társult megbetegedésben szenvedő páciensről olyan gondoskodni, mint öt, a Covidot leszámítva egyébként egészséges személyről, nyomatékosította.

Hasonló a helyzet a batajnicai Covid-kórházban, ott a páciensek legtöbbje 60, vagy 70 évnél idősebb, mondta Tatjana Adžić Vukičevićigazgató. Mint hozzátette, a legnagyobb probléma az, hogy sokan továbbra is valamelyik kórházban fertőződnek a vírussal, ez pedig azt szemlélteti, hogy a hatályos járványszabályokat nem tartják be következetesen.