2024. április 18., csütörtök

Párhuzamos fejlesztés a kulcs

A vendégéjszakák száma szemlélteti az idegenforgalom gazdasági erejét

Az idegenforgalmi ágazatban tevékeny gazdasági társaságok és vállalkozók mindennapi problémáinak, illetve az ezekkel kapcsolatban felmerülő kérdések témájában tartottak tegnap Palicson a Prosperitati Alapítvány szervezésében szakmai napot, a turisztikai vállalkozók munkája megkönnyítésének a céljával. A magyar kormány a Prosperitati Alapítvány révén eddig 70 kezdő és haladó szállásadót támogatott 71 millió dinár összegben, továbbá 11, idegenforgalomban érdekelt nagyvállalkozót 497,8 millió dinár értékben, emelte ki Nagy Zita,aProsperitatiAlapítvány stratégiai osztályvezetője.

Az alapítvány támogatottjai mellett a rendezvényen többek között részt vett Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, Ercsi Hargita, a szabadkai városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja és Dankó Dénes, az Alpha Travel tulajdonosa.

Az Idegenforgalmi Stratégia legfontosabb fejezetei a szálláskapacitás-fejlesztés, továbbá az idegenforgalmi vonzerő fejlesztése, a szakemberképzés, a marketing és a menedzsment, valamint a települések fejlesztése, emelte ki előadásában NagyImre, mondván, hogy az említett területek egyformán fontosak ahhoz, hogy helyben lehessen megfelelő idegenforgalmi értékeket megvalósítani.

– Szabadkán adottak úgy a természeti értékek, mint a kulturális tartalom. Arra is újfent emlékeztetnék, hogy egy nemzetközi vasútvonal újjáélesztése sokat segíthet a szabadkai és a palicsi turizmusnak. Azt, amit Szabadkán sikerült elérni a kulturális tartalmakkal és a természeti adottságokkal, Vajdaság egyéb térségeiben is meg kellene próbálni megvalósítani. Amíg nincsen idegenforgalmi vonzerő, addig nincs kit idehívni. Később, amikor tömegesebbé válik a turizmus, több szálláskapacitás szükséges. Ebből adódik, hogy az idegenforgalmi vonzerőnek és a szálláskapacitásoknak egymással párhuzamosan kell növekedniük. Személy szerint azt hiányolom, hogy a Duna menti településekről nem érkezett több pályázat, noha például a Felső-Duna mente számos szempontból vonzó, ugyanakkor ezt csak kevesen használják ki. Hasonló a helyzet Dél-Bánátban, ebből a térségből szintén kevesen pályáztak. Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy Vajdaságban az évnek ebben az időszakában aktuális falunapoknak vajon van-e idegenforgalmi vonzerejük. Értékelésem szerint utóbbi rendezvényeket az idegenforgalom szolgálatába kellene állítani. A turisztika fejlesztésének szempontjából számos jó ötlet megszületett már Vajdaságban, de ez nem elég. Ha figyelembe vesszük az idegenforgalmi mutatókat, Szabadkán már biztosan látni a változást, ám a többi településen nem. A vendégéjszakák számát megvizsgálva azt látjuk, hogy nagyon keveset jegyeznek, noha a kifizetett vendégéjszakák száma szemlélteti az idegenforgalom gazdasági erejét – taglalta Nagy Imre.

Lapunknak nyilatkozva Kern Imre elsősorban az állami szervek, illetve a helyi önkormányzatok az idegenforgalom fejlesztésének a tekintetében azonosítható feladatait hangsúlyozta. Értékelése szerint Szabadkán, mint Vajdaságban máshol is, adottak a megfelelő turizmus kiépítéséhez szükséges adottságok, ám az infrastruktúra-fejlesztés elengedhetetlen. Ha nincsenek jó utak, ha nincsen megfelelő vasútvonal és helyi úthálózat, akkor nehéz idevonzani a turistákat, hangsúlyozta Kern Imre, hozzátéve, hogy ezek a fejlesztések mellett a helyi önkormányzatnak feladata az épített és a természeti örökség védelme, illetve fejlesztése. Mint azt kiemelte, Szabadkának egyik alapvető célkitűzése az épített örökségre alapuló turizmus erősítése. Emellett lehetőség van olyan idegenforgalmi tartalmak felkínálására, mint például a bor- és a gasztroturizmus, vagy a sport- és a lovas turizmus, de a kerékpárturizmus ugyancsak idetartozik, hangzott el a beszélgetés folytatásában, mint ahogyan az is, hogy utóbbi tekintetében sokat dolgoztak az elmúlt évtizedekben, megpróbálva kibővíteni a kerékpárutak hálózatát.

A térségben megvalósuló infrastrukturális fejlesztések kapcsán fontos kiemelni, hogy a Szeged–Szabadka vasútvonal szerbiai szakaszát befejezték és a teherforgalom már megindult, épül a gyorsvasút Belgrád és Budapest között, Újvidékig el is készült, de az Y elágazás is elkészült, valamint felújították Horgostól Bácsfeketehegyig, illetve gyakorlatilag Újvidékig az autópálya jobboldali szakaszát, sorolta Kern Imre. Mint hozzátette, hamarosan kezdődik egy újabb, az idegenforgalom szempontjából ugyancsak fontos útépítési projektum, a régi palicsi kerülő teljes körű felújítása, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság erre 70 millió dinárt irányozott elő.

– A turisztikai vállalkozók feladata az, hogy kidolgozzák saját ajánlatukat, majd harmadik elemként ezt követően jelennek meg a szervezők, akik a tartalmakat csokorba fogják és felkínálják a vendégeknek, vagyis több tényező együtthatása szükségszerű. Szerintem jó úton járunk ebben a tekintetben, erre enged utalni, hogy Szabadkán és Palicson egyaránt megfelelő szinten teltek be a kapacitások, mindenekelőtt a nyári szezonban – fogalmazott Kern Imre.