2024. március 29., péntek

Nagy az érdeklődés a külföldi ingatlanok iránt

A szerbiai polgárok Görögországban, Olaszországban és Bulgáriában is lakásokat vásárolnak

A szerbiai polgárok tavaly nagy érdeklődést mutattak a Görögországban lévő ingatlanok iránt, csak a Halkidiki-félszigeten 15 ezer ingatlant vásároltak. Az idén pedig inkább Trieszt kikötővárost és a bolgár partvidéket szemelték ki, hiszen ott az ingatlanok még olcsóbbak, mint Görögországban. A vásárlási folyamat pedig nem sokban különbözik attól, ami a hazai lakosságra vonatkozik – írja a Szerbiai Rádió és Televízió hírportálja.

Aleksandra Jovanović Görögországban dolgozó ingatlanügynök elmondta, a szerbiai polgárok Görögországban általában lakásokat vásároltak, az átlagár 1350–2000 euró volt négyzetméterenként. Ez pedig viszonylag megfizethető ár.

Ez azt jelenti, hogy Görögországban az árak alacsonyabbak, mint Belgrádban, hiszen a fővárosban egy új építésű lakás ára áprilisban 1615 euró volt négyzetméterenként, a régi építésű lakásoké pedig 1680 euró.

– Ha a szerbiai polgárok lakást szeretnének venni az országban, a pénz mellett egy jó ügynökségre is szükségük van, amely közvetít a vásárlásban, így megkönnyíti a dolgukat. Fontos az is, hogy a lakás vásárlásakor figyelembe vegyék, mennyi adót kell fizetniük – fogalmazott Jovanović.

Milánóban szintén olcsóbb lakást vásárolni, mint Belgrádban. Olaszországban az árak azonban valamennyivel magasabbak, mint Görögországban, a vásárlási folyamat pedig kicsit bonyolultabb. Ahhoz, hogy ingatlant vásároljunk, tartózkodási engedély szükséges, hacsak nem élünk Olaszországban már több mint 3 éve. Az árak számos tényezőtől függnek. Az országban egy ingatlan átlagára mintegy 1855 euró. Az árak azonban nagyon eltérőek északon és délen, s az sem mindegy, hogy melyik városrészben található a lakás. Triesztben például a négyzetméterárak 1250 eurótól 3950 euróig terjednek. Az árakra a legjobban az ingatlan felszereltsége hat ki, és hogy milyen közel van a tengerparttól. A szerbiai polgárok szintén egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy Bulgáriában vásárolnak ingatlant, általában a tengerparton, mivel a lakások itt még olcsóbbak, mint Görögországban.