2024. április 24., szerda

A békés együttélés példája

Átadták a községi díjakat Óbecsén

Óbecsén 2009-ben ünnepelték meg első alkalommal azt, hogy 1774-ben Mária Terézia magyar királynő a kiváltságokról szóló második rendeletével megerősítette a Tisza menti koronaterület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette. Az augusztus elsején ünnepelt egyenjogúság napja lett Óbecse község napja is – ebből az alkalomból tegnap díszülést tartott a községi képviselő-testület, amelyen többek között Óbecse testvérvárosainak küldöttségei, valamint köztársasági és tartományi intézmények képviselői is megjelentek.
Dane Mandić, a községi tanács sporttal, ifjúsággal és idegenforgalommal megbízott tagja, valamint Óbecse község éves díjait kiosztó és a díszpolgári címet odaítélő bizottság elnöke az ünnepi díszülés kezdetén Dragan Tošić polgármester nevében üdvözölte a jelenlévőket. Köszöntőbeszédében kiemelte az elmúlt években sikeresen megvalósított projekteket, mint például a város központjában található, néhány éve felújított Felszabadulás tér, a különböző infrastrukturális befektetések, valamint az új munkahelyek megnyitása, és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli tervek között szerepel többek között a sportinfrastruktúra fejlesztése a község területén.
Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke is köszöntötte a vendégeket.
– Azt gondolom, hogy 2009-ben az akkori honatyák nem is választhattak volna ennél szebb, méltóbb és kifejezőbb városnapot Óbecsén. Itt békében élnek együtt a magyarok és a szerbek, együtt tudunk ünnepelni, gyászolni, megemlékezni ki-ki a saját anyanyelvén és ki-ki a saját hite szerint. A város főtere is ezt szimbolizálja a gyönyörű templomokkal, tornyokkal és a városházával. Bízom benne, hogy a helybéli polgárok is lassan átérzik és megélik ezt a napot úgy, ahogy mi azt szeretnénk, illetve ahogy az akkori honatyák ezt szerették volna – fogalmazott Kiss Igor.
Óbecse képviselő-testülete 2010-ben döntött úgy, hogy községi elismerésben részesüljenek azok a személyek és szervezetek, akik/amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a község a gazdaságban, tudományban, művészetekben, a sportban vagy más téren elért sikereihez. A városnapi díszülésen a község díját az idén is heten vehették át.
Bartusz Valéria, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola nyugalmazott tanítónője az oktatás és a hagyományőrzés területén végzett példátlan munkásságáért kapott elismerést.
– A negyvenéves pályafutásom alatt nagyon sok minden történt, mindig kellett valahonnan erőt meríteni. Hívő ember vagyok, Istenbe vetett hitemből merítettem mindig, és a gyerekek iránti szeretetemből. Mivel nincs saját gyerekem, így szeretetemet a tanulóimnak adtam. Egy olyan családból származom, ahol drága szüleim kitartásra, szeretetre, önfeláldozásra és becsületességre neveltek, és ezt próbáltam átadni a gyerekeknek a tanítási anyagon kívül. A pedagógiai pályát választó fiataloknak azt üzenem, hogy ez nem munka, ez hivatás. A hivatás pedig azt jelenti, hogy belülről, szívből kell adni mindent. Egy felgyorsult világban élünk, ahol a szülőknek nincs idejük a gyerekekkel foglalkozni – közölte Bartusz Valéria.
Lukács József, az óbecsei Ivo Lola Ribar cserkészcsapat parancsnoka a cserkészcsapat hosszú éveken át történő vezetéséért és az ott való munkájáért kapta meg Óbecse község díját.
– Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés, hiszen 35 éves munkásságom van benne. Nem terveztem ennyi ideig a cserkészcsapatot vezetni, de elszaladt az idő. 35 évvel ezelőtt más életmódot éltünk, nem volt mobiltelefon és a különféle modern technikai eszközök. Nagyon sokat fejlődött a világ ez a három és fél évtized alatt, változtak a gyerekek is és a nevelési szokások is, valamikor sokkal könnyebb volt a gyerekekkel foglalkozni, mint manapság. A célunk ma is ugyanaz, hogy a gyerekeket a jóra, fegyelemre, komolyságra és céltudatosságra neveljük – mondta Lukács József.
Az óbecsei Kamenpromet vállalat a vállalkozás területén megvalósított eredményeiért és a hosszú távra visszanyúló kőfaragó szakma családi hagyományának megóvásáért kapott elismerést.
– Családi vállalkozásunk 1940-ben alakult. Mindig a fiatalok vették át a szülőktől a cég vezetését, tőlem a fiam örökölte. Kezdetben csak cement padlólapokat készítettek, sírköveket, az idő múlásával azonban az építkezés felé is nyitott a vállalkozás, most már konyhapultokat, fal- és lépcsőburkolatokat is készítünk. Az elmúlt évtizedek során modernizálódott a kőfaragó szakma, napjainkban korszerű eszközökkel dolgozunk – mondta Kádas Gábor, az óbecsei Kamenpromet egykori tulajdonosa, aki fia helyett vette át a díjat.
Községi díjat kapott az óbecsei Népkönyvtár a kultúra, az oktatás, a tudomány és a művészet területén megvalósított tevékenységért, az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola az oktatás területén elért eredményeiért, az óbecsei Városi Színház a kultúra területén megvalósított tevékenységéért, valamint a gyerekekkel és a fiatalokkal való önzetlen és minőségi foglalkozásáért és az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, óbecsei Mladost dzsúdóklub a sportban elért kiváló eredményeiért.