2024. március 28., csütörtök
SZENTTAMÁSI ÖKOTÁBOR

Izgalmas tartalmak

A 17. Ökokamp táborát tartotta meg 2022. július 25-e és 29-e között a szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete a kiserdei stadion mögötti téren. A tábor idei mottója, a „Mutasd meg, mit tudsz!” teljes egészében ráillik az elmúlt napok eseményeire, hiszen a tábor lakóit és vendégeiket ezúttal is széleskörű, az egyéni és csoportos foglalkozások mellett szórakoztató tevékenységek, újrahasznosítható anyagok feldolgozását bemutató kreatív műhelymunkák, sportversenyek, tánc, ének és sok egyéb érdekes és hasznos időtöltés várta. Az egész napos táborban több mint nyolcvan szenttamási felhasználó jelentkezett, de a vidékről érkezett csoportok és a volontőrökkel együtt naponta akár százan is megfordultak a Kiserdőben. A fogyatékkal élők mellett voltak roma gyerekek, továbbá nevelőszülőknél elhelyezett és egyszerű családból származó gyerekek.

− Maga a tábor az értelmi fogyatékkal élők társadalmi integrációját segíti elő, amely közvetlenül a természetben és a természet adta lehetőségeket maximálisan kihasználva juttatja kifejezésre a gyermekek kreativitását, fejleszti az egymás közötti kapcsolatokat (hiszen naponta több hasonló sorsú, vidéki gyerek látogatja meg őket), inkluzív jellegge is van − az egészséges gyermekek is jelen vannak, de nem utolsósorban a mozgás, társalgás, közös műhely és csapatmunka köti le a figyelmüket – mondta Szabó Marinella, a Gyöngy egyesület defektológusa. A táborlakók mindennapjairól a egyesület dolgozói és önkéntesei mellett, a szülők, az ápolók, valamint a Vöröskereszt helyi szervezetének önkéntesei gondoskodtak.

A szenttamási tűzoltók gyakorlati bemutatóját hatalmas érdeklődés övezte (Fotó: Paraczky László felvétele)

A szenttamási tűzoltók gyakorlati bemutatóját hatalmas érdeklődés övezte (Fotó: Paraczky László felvétele)

A tábor második napján a helyi motoros klub tagjai látogatták meg a felhasználókat, akik katonababot hoztak ebédre, a harmadik nap pedig az egészséges életmód volt a téma. A gyerekeket a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének tagjai látogatták meg, akik a vércukorszint mérése mellett testsúlyt, magasságot és vérnyomást is mértek, továbbá egészségügyi tanácsokkal látták el a tábor lakóit.

Utolsó nap a Vöröskereszt önkéntesei ismertették az elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb teendőket, többek között a szimulációsbabán az újraélesztést, a Heimlich-féle műfogást (légúti idegentest eltávolítása), az egyes kötözési technikák alkalmazását stb.

− Örömmel tettünk eleget a Gyöngy egyesület felhívásának, hogy csatlakozzunk hozzájuk és támogassuk a 17. Ökotábort. Az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati része iránt óriási volt az érdeklődés, de a tábor lakói nagy figyelemmel kísérték a helyi rendőrállomás és a tűzoltóság előadásait is – mondta Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének elnöke.

A tornyosi Takács Ilona 14 éve él Szenttamáson, a Down-szindrómás fiú gondviselője elmondta, a Gyöngy egyesületben mindent megtesznek azért, hogy a beteg gyerekek is boldogak legyenek.

− Az itt dolgozók önzetlenül feláldozzák idejüket, tudásukat minden egyes felhasználóért. Ezeknek a gyerekeknek nem kell sok, hogy boldogok legyenek, viszont több ilyen lehetőséget, alkalmat kellene biztosítani, ahol az egészséges és a beteg gyerekek együtt lehetnek, mert ez mindkettőnek valamiféleképpen élmény. A beteg gyermeknek azért, hogy lássa, mit csinálnak a többiek, az egészségesnek meg azért, hogy elfogadják a beteg gyerekeket egészségesként.

Kolenák Róbert, az egyik résztvevő szerint az idei tábor volt a legsikeresebb és szerinte a legtömegesebb is.

− Nagyon sokan összejöttünk, és mindenki jól érezte magát. Örülök, hogy az idén is jöttek vidéki egyesületek, és hogy közösen dolgozhattunk. Együtt készítettük a plakátokat, gyúrtuk az állatfigurákat, és játszottunk is. Ezenkívül nagyon finomakat is főztek nekünk – dicsekedett Róbert.