2024. március 28., csütörtök

A foci hazatért!

Több mint nyolcvanhétezer néző előtt rendezték meg a Wembley Stadionban az Anglia–Németország női Európa-bajnoki döntőt, ami rekordnak számít, korábban ennyien még nem tekintettek meg Eb-meccset, még a férfiak tornáin sem! A vasárnap esti finálénak nemcsak az volt a kérdése, hogy Anglia először vagy Németország kilencedszer ülhet-e fel a kontinens trónjára, hanem az is, hogy Beth Mead vagy Alexandra Popp lesz a kontinensviadal gólkirálya, a döntő előtt ugyanis mindketten 6 találatig jutottak.

Még el sem kezdődött a találkozó, és a németek már elszenvedték az első komoly veszteséget: Popp a bemelegítés során megsérült, így nem léphetett pályára. Hiányát a német válogatott elsősorban az első húsz percben érezte meg, ekkor az angolok mezőnyfölényben játszottak. A félidő második felére kiegyenlítődött a mérkőzés, mindkét fél előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, de a hálók érintetlenek maradtak. A második játékrész német helyzetekkel indult, idő kérdésének tűnt csupán, hogy a rekordbajnok mikor szerzi meg a vezetést, ehhez képest meglepetésre egy ellentámadásból Ella Toone egy szép átemeléssel az angolokat juttatta előnyhöz. Gyorsan válaszolhattak volna a német hölgyek, ám Lina Magull ígéretes helyzetben csak a felső lécet találta el. Fokozódott a németek nyomása, aminek meg is lett az eredménye, Magull a következő nagy lehetőségét már értékesíteni tudta. Mivel ezt követően az eredmény nem változott, következett a hosszabbítás. Ennek elején – akárcsak a teljes második félidőben – a németek tűntek frissebbnek, de fizikai előnyüket nem tudták gólra váltani. Amikor már szinte biztossá vált, hogy a döntő büntetőpárbajban fog eldőlni, a csereként beállt Chloe Kelly került főszerepbe, s egy szögletet követő kavarodásból közelről megszerezte Anglia számára a győzelmet jelentő gólt. Az utolsó percekben a németek nem tudtak komolyabb támadást vezetni, így a hármas sípszó után a közönség rázendíthetett a címben szereplő szurkolói dalára, a Football is Comming Home-ra.

Mivel egyikük sem szerzett gólt, Mead és Popp megosztozott a gólkirályi címen. Meadet egyúttal megválasztották a kontinensbajnokság legjobbjának, míg a legjobb fiatal játékos címét a német Lena Oberdorf érdemelte ki.

Döntő: Anglia–Németország 2:1 (Toone 62., Kelly 111., illetve Magull 79.).