2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Alonso az Aston Martinnál folytatja

Világbajnokok indították be a pilótakeringőt a Formula–1 2023-as szezonjára: Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtti csütörtökön közölte a világgal, hogy az év végén távozik az Aston Martintól, és befejezi pályafutását a királykategóriában, a nyári szünet első napján pedig kissé váratlanul már be is töltötte a helyét a csapat: Fernando Alonsót igazolták le a helyére, akinek kétéves szerződése idén lejár az Alpine-nál, a pénteken 41. életévét betöltött spanyol azonban egy többéves elköteleződéssel tovább tervezi folytatni F1-es karrierjét.

Az istállóhoz komoly befektetések érkeztek azóta, hogy 2018-ban Lawrence Stroll lett a korábbi Force India tulajdonosa, 2020-tól pedig felvette a patinás brit autómárka identitását – új gyár épül, és több pénz jut a fejlesztésekre is, noha ennek a jele a pályán egyelőre nem látszik, hiszen az Aston Martin tavaly 7. lett a bajnokságban, idén pedig az utolsó előtti, 9. helyen áll. Az egyik autóból kimozdíthatatlan a tulajdonos fia, Lance Stroll, a másikba pedig a távozó Vettel az általa pártfogolt Mick Schumachert javasolta a vezetőségnek, ám helyette ismét sikerült egy sztárt elcsábítaniuk Alonso személyében. A kétszeres világbajnok célja új csapatával az is marad, hogy 2013 óta először visszajusson az F1-es dobogó tetejére.

Az Alpine-nál még nem történt meg a bejelentés, de szinte biztos, hogy Esteban Ocon egy újoncot kap csapattársként: az új generáció legtehetségesebbjének tartott ausztrál Oscar Piastrit, aki 2020-ban az F3-at, 2021-ben az F2-t nyerte meg, az idei évet pedig az istálló tartalékpilótájaként már az F1-es debütálásra való felkészülésre szánja.