2024. március 29., péntek

Tripolsky Gézára emlékeztek

Megkezdődött a 70. Zentai Művésztelep

Hétfő este a Tripolsky Géza az alkotók szemével című, a Zentai Alkotóházban megtekinthető képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdetét vette az idén jubiláris, 70. Zentai Művésztelep.

A kiállításon a Zentai Városi Múzeum egykori munkatársa, hosszú éveken keresztül igazgatója, a jeles néprajzkutató, de mindenekelőtt a Zentai Művésztelep legendás társszervezője emléke előtt tisztelegtek a művésztelep résztvevői, illetve a viszonylag szép számban megjelent közönség.

Tripolsky Zsuzsanna felidézte húsz éve elhunyt férje alakját, a régi családi házat, szólt a művészekhez fűződő barátságáról (Fotó: Gergely Árpád)

Tripolsky Zsuzsanna felidézte húsz éve elhunyt férje alakját, a régi családi házat, szólt a művészekhez fűződő barátságáról (Fotó: Gergely Árpád)

A megnyitó elején Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője üdvözölte a közönséget és beszélt elődjéről. Mint elmondta, a művésztelep a művészetkedvelők előtt igyekszik nyitott műhelyként működni, és ezért vagy kiállításokat, beszélgetéseket vagy pedig irodalmi esteket is igyekeznek szervezni, idén pedig szinte önmagát kínálta a lehetőség, hogy megemlékezéssel kössék össze a művésztelepet, hiszen Tripolsky Géza 20 évvel ezelőtt hunyt el.

Pejin elmondta, hogy elődjének elévülhetetlen érdeme nemcsak az, hogy a zentai múzeumnak a kiváló szervezője volt, hiszen ott bábáskodott a kezdetektől és szakmailag együtt növekedett a múzeummal, hanem 1952-ben Ács Józseffel karöltve társalapítója volt a Zentai Művésztelepnek.

A Zentai Művésztelep augusztus 4-ig tart, amikor is zárórendezvényként a Zentai Városi Múzeumban ünnepélyes keretek közt megnyílik Dömötör Mihály hódmezővásárhelyi fotóművész Metamorfózis című fotókiállítása.

A művészek és a jubileumot idéző torta (Fotó: Gergely Árpád)

A művészek és a jubileumot idéző torta (Fotó: Gergely Árpád)

A zentai múzeum vezetője szerint ez azért is érdekes, mivel a fotóművész annak a Dömötör Jánosnak a fia, aki annak idején a hódmezővásárhelyi múzeum igazgatója volt, és a Tripolsky és közötte szövődött barátság gyümölcse a két múzeum együttműködése volt, s így ifjabb Dömötör kiállításával keretbe foglalják ezt az idei alkotótábort. A két intézmény együttműködésének testvérvárosi szerződés lett az eredménye, ami mind a mai napig tart – mutatott rá Pejin Attila és kihangsúlyozta, hogy nem szabad elfelejteni ezeket a kiemelkedő egyéniségeket. A hétfő esti kiállítást Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a zentai múzeum szakmunkatársa nyitotta meg, aki megnyitószövegként Tripolsky Gézának Ács Józsefről írt és a Híd folyóiratban megjelent írását olvasta fel. Tripolsky Zsuzsanna, a húsz éve elhunyt jeles néprajzkutató, múzeumigazgató özvegye felidézte férje alakját, mesélt a régi családi házról és az ahhoz kapcsolódó emlékeiről és Tripolsky Gézának a Tóth József és Ács József képzőművészekhez fűződő barátságáról.