2024. március 28., csütörtök
Omega 60

Hobo, Frenreisz Károly, Nagy Feró

A hatvan évvel ezelőtt alakult Omega együttes életműve előtt hatvan dallal tisztelegnek kortársak és a magyar rockszíntér fiatal generációinak képviselői augusztus 12-től 14-ig az Őrségben, Őriszentpéteren.

Az Omega még a pandémia előtt, 2019 augusztusában nagy sikerű koncertet adott Őriszentpéteren, a Hétrétország fesztiválon – a helyszín mostantól az Omega Park nevet viseli majd.

Az 1962-ben alakult Omega, a magyar könnyűzene történetének legsikeresebb zenekara 2022-ben nagyszabású, jubileumi koncerttel ünnepelte volna fennállásának hatvanadik évfordulóját. Kóbor János tavaly decemberi halála keresztülhúzta, ezt és minden további színpadra lépés esélyét az Omega együttes számára; a klasszikus ötösfogatból már csak ketten maradtak, Molnár György gitáros és Debreczeni Ferenc dobos.

Az idei Hétrétország fesztivál részeként megvalósuló Omega 60 koncertsorozaton három egymást követő napon szólalnak meg a kiválasztott dalok. Az Omegából az élő tagok mellett az előadók között lesz Bródy János, Hobo, Frenreisz Károly, Nagy Feró, Tolcsvay László, Zalatnay Sarolta, a B52 és a 100 Folk Celsius. A fiatalabb generációt képviseli az Anna & the Barbies és az Ivan & The Parazol.

Az Omega-szigetek című akusztikus összeállítás Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólal meg Básits Branka, Csordás Levente, Kollár-Klemencz László, Másik János és az Anima Musicae vonós kamarazenekar közreműködésével.

A legfiatalabbak is kiveszik részüket a háromnapos ünnepből: játszik az Új-Babylon tribute zenekar és különféle formációk állnak össze a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatóiból Maróthy Zoltán és Tornóczky Ferenc irányításával.

A háromnapos zenefolyam mellett lesznek kiállítások az Omegához kapcsolódó vizuális anyagokból, képzőművészeti alkotásokból; rocktörténeti előadások, lemezbörze és közönségtalálkozó, vetítések. A tervek szerint az utolsó album, a 2020-as Testamentum zenei keresztmetszetére készülő videómunkát is itt láthatják először a nézők.