2024. március 28., csütörtök

Inspirálódás a természetben

Húsz fiatal képzőművész alkot a Jegricska partján

Idén 42. alkalommal rendezték meg a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábort a település közelében lévő Hevér-tanyán. Mint minden évben, most is több vajdasági településről érkeztek fiatal képzőművészek, hogy tíz napon keresztül a természet csendjében alkossonak, ismerkedjenek és új technikákat sajátítsanak el.

A tábor évek óta egy meghatározott tematika köré épül, amit közösen körüljárnak, megbeszélnek.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

– Az idei tábor témája a Rétegek. Próbálunk minden évben egy olyan fogalmatot találni, ami nem feltétlenül aktualitás, de kötődik a képzőművészethez és több oldalról meg lehet közelíteni. A téma egységesíti az elkészült alkotásokat, viszont a forma szempontjából teljes a szabadság. Mindenki úgy közelíti meg, ahogy akarja. A táborozók itt a saját stílusuk, illetve a saját vizuális nyelvük szerint tudják megalkotni munkáikat – mondta Varga Valentin, a TAKT művészeti vezetője és a tábor szervezője, aki kiemelte, különböző előadásokkal is készültek a résztvevőknek.

– Próbáltuk nem összesűríteni a programokat, ezzel is elég szabad időt biztosítva az alkotásra. Így összesen három programunk volt. A hét elején Novák Anikó, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára tartott elődást, aztán Kucor Tamara művészettörténész, pénteken pedig Danyi Zoltán mutatta be A Rózsákról című regényét.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

A képzőművészeti táborba idén húsz résztvevő érkezett. Vannak visszatérő látogatók, de többségük első alkalommal van jelen. Zalányi Csaba Erdélyből érkezett a művésztelepre.

– Kíváncsi voltam, milyen itt a környezet, mert nem voltam még ilyen közegben. Nagyon tetszik, hogy kint a vagyunk természetben, így nincs semmi, ami elvonná a figyelmünket. Az itt lévő emberek is szimpatikusak, nagyon nyitott személyiségek. Azt gondolom, ez egy kíváló hely az ismeretszerzésre, az öteletek megosztására és a barátkozásra is. Én jelenleg a Vénusz szobromon dolgozom, amihez csak drótokat használok.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

Ez egy félig figurális, de félig absztrakt jellegű alkotás lesz. Vannak ugyan formák, de semmi sem túl konkrét. Általában rajzolok és festek, ez az első alkalom, hogy szobrot készítek. Mindenképp egy jó tulajdonsága a tábornak, hogy itt szabadon lehet kísérletezni, új dolgokat kipróbálni – fejtette ki a fiatal alkotó.

A táborban készült alkotásokból kiállítást is szerveznek, amit ősszel szeretnének bemutatni a TAKT alkotóházában, tavasszal pedig az egész kiállítás anyaga a Topolyai Múzeumba költözik.