2024. március 28., csütörtök

Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök

Megérkezett Tajvanra kedden Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, aki a leszállását követően kiadott nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

– Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe – fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője, miközben Peking azonnal elítélte látogatását, hangsúlyozva, hogy az komoly sérüléseket okoz a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

Nancy Pelosi szerint a tajvani vezetés tagjaival folytatandó szerdai megbeszélései az amerikai-tajvani közös érdekekre összpontosítanak, beleértve az ázsiai-csendes-óceáni térség szabad és nyitott működésének előmozdítását.

Pelosi egy, a látogatásával egy időben megjelent írásban rámutatott: a Kínai Népköztársaság az elmúlt években jelentősen megnövelte a bombázókkal, vadászgépekkel és felderítő repülőgépekkel Tajvan közelében és annak légterében végrehajtott berepülések számát, ami az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) értékelése szerint azt jelenti, hogy a kínai néphadsereg valószínűleg olyan lehetőségre készül, hogy katonai erővel egyesítse Tajvant a Kínai Népköztársasággal.

– A Kínai Kommunista Párt (KKP) egyre erősödő agresszióját látva az amerikai kongresszusi delegáció tajvani látogatását annak a félreérthetetlen nyilatkozatként kell értelmezni, hogy az Egyesült Államok kiáll Tajvan mellett – fogalmazott cikkében Nancy Pelosi.

Az amerikai házelnök véleménycikkében megemlítette a Hongkonggal és Tibettel szembeni kínai politikai és kulturális elnyomó lépéseket, valamint népirtásnak nevezte Pekingnek a muszlim ujgurok és más kisebbségek ellen elkövetett megtorló akcióit.