2024. április 20., szombat

Augusztus 8-án indul a 26. Szabadkai Nyári Akadémia

Négy különböző szakcsoportú továbbképzésre kerül sor

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szakmai továbbképzést szervez óvodapedagógusok, osztálytanítók, általános- és középiskolai tanárok részére augusztus 8-ától 11-éig a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában. A 26. Szabadkai Nyári Akadémia a szerbiai oktatási minisztérium által elismert és 24 akkreditált pontot érő szakmai továbbképzés. Idén négy különböző szakcsoportban folyik majd a munka:

1. Fenntarthatóság, környezeti nevelés – projektszemléletben.

Ennek a továbbképzésnek a célcsoportja az óvodapedagógusok. Az előadók közt szerepel a soproni dr. Molnár Katalin egyetemi docens, és Kui Bíborka szociálpedagógus, doktorandusz, továbbá a budapesti dr. Kovács Orsolya pszichológus. Itt többek között e témaköröket érintik: Fenntarthatóság, a fenntarthatóságra nevelés pedagógiai kihívásai; Környezeti nevelés óvodás korban; Élmény- és természetbeni tanulás projektszemléletben; A környezettudatosságra nevelés jó gyakorlatai, komplexitása; Mentális egészség.

2. A Személyre szabott tanulás támogatása elnevezésű továbbképzés célközönsége az osztálytanítók, fejlesztő pedagógusok és gyógypedagógusok. Előadók: a budapesti Kókayné Lányi Marietta pedagógiai vezető és Szabó Éva tanító, valamint a pécsi Mandák Csaba szakmai vezető. A témakörök közt szerepel: Az inkluzív nevelés feltételei, A személyes kapcsolatok, hatékony tanulómegismerés; Személyre szabott tanulástámogatás, differenciált rétegmunka; Differenciált tananyagelrendezés, tervezés; Együttműködő feladatvégzés, kooperatív tanulás.

3. Nevelés- és bölcsészettudomány. Ennek a továbbképzésnek a célcsoportja az általános és középiskolai tanárok. Az előadók közt szerepel a szombathelyi dr. Gáspár Mihály professor emeritus, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens, a pécsi dr. Tratnyek Magdolna szakmai vezető, a budapesti dr. Pap János, zenei akusztikus, neveléskutató, egyetemi docens és a szabadkai Roncsák Petrovics Erika pedagógus. Itt olyan témaköröket érintenek, mint a Fő nevelési elvek és a mögöttük lévő pszichológiai nézőpontok; A kognitív pszichológia pedagógiai üzenetei; A „természetes pedagógia" értelmezése; Örkény humora; Több mint kreatív oszi.

4. A Természettudomány elnevezésű továbbképzés célközönsége az általános és középiskolai tanárok. Az előadók közt szerepel a miskolci Bagány Máté oktató, a budapesti Takács Árpád szenzorfúziós csoport vezetője, az újvidéki Rekecki Tibor ornitológus, dr. Raffay Éva iskolai és gyermekorvos, valamint Roncsák Petrovics Erika pedagógus. Témakörök: A fizika a kísérletezés világában; Önvezető autó; Madárvilág; Több mint kreatív oszi.

– A továbbképzésre csaknem százan jelentkeztek Vajdaság egész területéről, sőt még Romániából és Szlovákiából is. Mivel az akadémia nem zárt, ezért bárki eljöhet, akinek a programban megtetszik egy-egy előadás, azonban csak azok a pedagógusok kapnak pontokat, akik előzetesen már regisztráltak. A programot és az előadások időpontját az érdeklődők megtekinthetik az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete hivatalos weboldalán, illetve a Facebook-oldalán is – mondta Baranyi Annamária, az ÉMPE irodavezetője.