2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT – Vučić: Ha egy valami jól működik az országban, az a gazdaság

Az elmúlt két évben Szerbia növekedett a legnagyobb ütemben európai szinten, mondta Aleksandar Vučić ma este a Szerbiai RTV hírműsorában, ahol a az elmúlt napok koszovói eseményéről is beszélt.

Hozzátette, hogy az év első két negyedében 4,4 és 4 százalékos növekedés volt.

– Növeljük a fizetéseket és a nyugdíjakat, új gyárakat nyitunk. Szerbiában jól működik a gazdaság, jobban, mint bárhol. Ha valami jól működik az országban, az a gazdaság, természetesen a jelenlegi helyzetet bonyolítja USA és Kína, mint ahogyan az ukrajnai helyzet is – mutatott rá az államfő.

 „ALIG SIKERÜLT ELKERÜLNÜNK A LEGROSSZABB FORGATÓKÖNYVET”

Holnap tárgyalok Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, de már nagyon sok világi vezetővel beszélgettem, beleértve a francia elnököt is, nyilatkozta Vučić a koszovói események kapcsán.

– Ma letartóztattak egy szerbet, aki nem volt sem felelős, sem bűnös, gyógyszert szállítottak. Azt fogják mondani, hogy bűnös volt, mert ott volt a barikádoknál zajló tüntetésen. Nos, az összes szerb ott volt. Aztán a Kvinta-államok képviselői előtt Kurti kijelenti, hogy harcolni fog a maffia és a bűnözés ellen, és minden szerb, aki nem ismeri el Koszovót, maffiózó és bűnöző – mondta.

Hozzátette, hogy „nyilvánvalóan egyesek a régióban úgy gondolják, hogy az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos általános hisztéria idején élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy összekapcsolják Szerbiát Oroszországgal, hogy támadásoknak tegyék ki”.

– Alig sikerült elkerülnünk a legrosszabb forgatókönyvet. Félek attól, hogyan fog ez kinézni – nyilatkozta.

Hangsúlyozta, hogy nem fogja megengedni, hogy bántsák a nemzetet, és megismételte, hogy ez soha nem fog megtörténni.

Arra, hogy elmegy-e Brüsszelbe, azt válaszolta, hogy igen, hiszen nem esik nehezére. Ahogyan fogalmazott: voltak már nehezebb munkanapjai is.