2024. április 26., péntek

Lesz-e elég gabona?

Az ukrán elnök szerint a termés megfeleződhet az idén

A háború miatt az idén nem kizárt, hogy Ukrajna gabonatermése fele lesz a tavalyinak. Jelenleg a legfontosabb cél elkerülni a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország okozott – írta Twitter bejegyzésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. A háború azonban komoly fennakadásokat okozott az exportban. Egyrészt azért, mert Ukrajna egyetlen fekete-tengeri kikötője, Odessza blokád alá került, másrészt az ukrán gabonatermés jelentős része is veszélyben van, hiszen károk keletkeztek a termőföldeken, kiesett a munkaerő. Ez pedig azzal fenyeget, hogy még az eddiginél is komolyabb élelmiszerválság és további áremelkedés következhet.

Mint ismeretes, Ukrajna és Oroszország a múlt héten Isztambulban Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren. Komoly kétségek vannak azonban azzal kapcsolatban, hogy ez hosszú távon fenntartható lesz-e. Szakértők szerint ugyanis Oroszországnak továbbra is az az érdeke, hogy fokozza a bizonytalanságot a gabonaszállításokkal kapcsolatban, és Ukrajnának sem feltétlenül érdeke a béke fenntartása a kikötőben, hiszen fegyverként használhatja a konfliktust az oroszokra mutogatva. Mindenesetre az első gabonaszállító hajó a napokban elhagyta Odessza kikötőjét. A háború kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Napokon belül pedig kiderülhet, mennyire gondolják komolyan a hajózási útvonalak megnyitását a felek. Ezenkívül nagy kérdés, hogy lesz-e mit szállítaniuk. Lassan ugyanis kifogynak az előző években felhalmozott készletek, és a háborús körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi gabonamennyiséget sikerül elvetni és learatni a gazdáknak. Szakértők szerint Ukrajnában a gabonatermés az idén körülbelül egyharmadával csökken. Ezenkívül nagy kérdés, hogy ha elhúzódik a háború, akkor mekkora területre tudnak legközelebb vetni a gazdák. Ráadásul az ukrán termelőknek nem csupán a vetés és a betakarítás okoz nehézséget, az emelkedő árak miatt egyre nehezebb beszerezniük a műtrágyát, és gondot okoz a termény szállítása a legközelebbi kikötőbe. Ha pedig hiány lesz gabonából a háború miatt, az elsősorban azokat a szegényebb afrikai és ázsiai országokat érintheti, amelyek jelentős részben Oroszországból és Ukrajnából szerzik be az élelmiszert.