2024. április 25., csütörtök

Új akkreditációval indul a Magyar Tanszék

Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén minden évben húsz állami költségvetéses hallgatónak, illetve öt önköltségesnek van hely. Idén az első iratkozási körben tizennégyen tettek sikeres felvételit, tehát őszre hat hely maradt állami költségvetésre, és öt önköltségesre. A második körben szeptember 1-jén és 2-án jelentkezhetnek a diákok. A felvételi vizsgára a tervek szerint 5-én vagy 6-án majd kerül sor, az ezt követő iratkozás pedig szeptember 12-én lesz. Dr. Toldi Éva, a Magyar Tanszék vezetője kiemelte, az elkövetkező tanév új akkreditációval indul.

– Az újítás egyik eleme, hogy a szerbet idegen nyelvként kezdik el tanulni a hallgatóink, így senkinek sem kell tartania a nyelvtől és az újvidéki környezettől sem. A másik újdonság, hogy a régi magyar irodalom mellett azonnal kortárs irodalmat is kezdenek tanulni a hallgatók. Alkalmuk lesz követni az aktuális magyar irodalmi eseményeket és magyar irodalmi produkciókat, ami nagyon fontos, hiszen ezáltal állandó kapcsolatot alakítanak ki az élő irodalommal. Az új akkreditáció fontos része még, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk a gyakorlati munkára. Eddig csak pedagógiai gyakorlat volt, amelynek keretében a hallgatóink iskolákba mentek hospitálni. Most viszont a második évtől kezdve szakmai gyakorlatra is van lehetőség. A hallgatók különféle intézményekbe mehetnek majd gyakorlati munkára, oda, ahova szeretnének. Megismerkedhetnek konkrétan azokkal a munkafeladatokkal, amelyeket egy-egy intézményben végeznek. Ez egyaránt fontos a hallgatóknak és a munkaadóknak is – mondta a tanszékvezető, aki szerint a főbb újítások jelentősen megnövelik a szak vonzerejét.

A tanszék minden évben tart nyílt napot, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek az intézmény munkájába, valamint rendszeres felvételi felkészítőket is szerveznek.

– Idén a felkészítő kombinált módon folyt, tartottunk helyszíni és online órákat is a vírushelyzettől függően. Egyébként mi úgy gondoltuk, hogy az online felkészítő sokkal egyszerűbb, hiszen bárki otthonról kényelmesen bekapcsolódhat, és minden kötelezettség nélkül végignézheti a prezentációkat. Talán nem szükséges olyan sok helyszíni felkészítő. Persze tartottunk nyílt napot is, ahol nemcsak szórólapokat osztogattunk, hanem aki eljött, annak alkalma volt próbatesztet is kitölteni. Ezenkívül részt vettünk az Edu-Expo oktatási kiállításon Szabadkán és Zentán is. Azt javaslom, hogy aki érdeklődik a tanszék iránt most vagy jövőre, az mindenképpen kövesse Facebook-oldalunkat, mivel ott megtalálható, hogy hogyan lehet regisztrálni a tanszék Edmodo-felületére, ahova sok anyagot töltöttünk fel, beleértve a próbateszteket is. A virtuális felületen minden információ megtalálható a felvételiről és magáról a képzési formáról is – magyarázta.

Metszéspontok programsorozat

Dr. Toldi Éva kiemelte, a tanszéket most már nem úgy kell elképzelni, hogy a hallgatóiból magyartanár, lektor, korrektor vagy újságíró lesz. Diplomásaik persze elhelyezkedhetnek az újságírásban, a televízióban vagy művelődési házakban, könyvtárban, ugyanakkor nagyvállalatok is keresnek olyan típusú munkaerőt, amihez a tanszék jó alapot nyújt, az ott megszerzett készségekkel és ismeretekkel.

– Metszéspontok elnevezéssel elkezdtünk egy sorozatot, amellyel szeretnénk bemutatni, hogy a tanári pálya mellett mennyire sokféle szerepben állnak helyt a Magyar Tanszék volt hallgatói. Jelenlegi hallgatóink meghívtak régi tanszékeseket, hogy beszéljenek az itt eltöltött éveikről, illetve hogy miben volt számukra hasznos a tanszékes oktatás. Mindannyian olyan egykori hallgatók voltak, akik nem magyartanárként helyezkedtek el, és nem is olyan szakon, amelyről azt gondoljuk, hogy a Magyar Tanszéken képzést lehet kapni. Vendégeink között volt hr-menendzser, dramaturg, közösségszervező, fordító, és nagyon érdekes életpályákat ismerhettünk meg. Ezek közül a hallgatók közül többen nem Szerbiában helyezkedtek el, hanem Magyarországon vagy másutt külföldön. Mindannyian elmondták, miben lehetett hasznosítani a nálunk megszerzett ismereteket. Nagyon jó tapasztalataik vannak a Magyar Tanszékkel kapcsolatban és egyébként Újvidékkel kapcsolatban is. Főként az irodalomelméleti ismereteiket emelték ki, valamint a jó kommunikációs és fogalmazási készséget, a jó problémamegoldó készséget, amit a Magyar Tanszéken meg lehet szerezni. Nagyon sokan a tanszékes tanulmányaikra építettek egy újabb kurzust, például egy magyarországi mesterkurzust vagy más képzéseket.

Minoritás és névtankutatás

– Két fontos szakterület foglalkoztatja most a Magyar Tanszéket, tulajdonképpen a tanszék profiljába ez tartozik bele. Az irodalom területén a minoritás minden formája, ami foglalkoztatja tanárainkat, tehát mindenféle kisebbségi helyzetnek a kutatása, valamint ezek irodalmi és művészeti megnyilvánulásainak a kutatása. A nyelvészet pedig a dialektológiával és névtankutatással foglalkozik. Úgy gondoljuk, hogy a következő években a tanszéknek olyan profilt kell kialakítania, és ezt már el is kezdtük megvalósítani, ami a mi itteni specifikumunk, amihez mi értünk a legjobban. Például hogy milyen a vajdasági magyar dialektológia, és milyenek az itteni földrajzi nevek, ezeknek a felgyűjtését és rendszerezését tűztük ki célul. Ez kapcsolódik a Magyar Tudományos Akadémia projektjéhez is, tehát nem elszigetelve végezzük a kutatómunkákat. Természetesen hallgatóink is bekapcsolódhatnak a munkába. A dialektológia tantárgy keretében az alap- és a mesterstúdiumon is külön kurzusuk lesz, ami azzal foglalkozik, hogyan kell a gyűjtést elkezdeni, feldolgozni és rendszerzeni, valamint hogy tudományos formában hogyan kell prezentálni – fejtette ki a tanszékvezető, akitől megtudtuk, az elkövetkező tanévben is színes programokkal készülnek.

– A vírushelyzettől függ, mit tudunk majd megvalósítani. Nagyon örültem, hogy az idén sikerült átadnunk két Sinkó-díjat is. Készülünk a minoritás témájával foglalkozó konferenciára, amely a tavalyi irodalmi konferencia folytatása lesz. Itt jeles külföldi előadókat és kutatókat lehet majd hallani. Tervezünk további találkozókat kortárs írókkal is, mint a korábbi években – tette hozzá. A tanszékvezető és a tanszék tanárai is bíznak abban, hogy minél több mindent meg tudnak valósítani az új tanévben.