2024. április 24., szerda

Művészettel a műemlékek megőrzéséért

Szerdán kiállítással zárul Zentán a tizedik alkalommal megszervezett Művészet és műemlékvédelem művésztelep

Zentán javában zajlik a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Művészettörténet Tanszékének hagyományos művésztelepe. A rendezvény zentai háttérintézménye a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Zenta város önkormányzata jóvoltából az egyetemisták a városház alatt lévő egykori cipő-, illetve vadászüzletben kaptak műtermet, ahol nagyban készülnek a tábor végén megrendezésre kerülő kiállításukra, amely augusztus 3-án, szerdán este fél hétkor nyílik, és amelynek a zentai városháza oszlopcsarnoka lesz a helyszíne.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az előző évekhez hasonlóan a művésztelep résztvevői az idén is nemcsak a műemlékvédelem fontosságára, illetve a körülöttünk lévő, legtöbb esetben romos, elhanyagolt állapotban lévő, védelem alatt álló, vagy védelmet igénylő épületek megóvásának a szükségességére, hanem a valami ok miatt veszélyeztetett, illetve feledésre ítélt általános kulturálisörökség-védelem alatt álló szokásokra is igyekeznek a lakosság figyelmét felkelteni. És teszik ezt lehetőségeikhez képest látványos módon, illetve látványosabb eszközökkel.

Emiatt annak idején dr. habil. Raffay Endre úgy döntött, hogy a pécsi egyetem képzőművész szakos hallgatóit is bevonja ebbe a projektbe, hogy azok a kutatáshoz és az akciókhoz a művészet eszközeivel és megoldásaikkal járuljanak hozzá.

– Ahogyan az előző években megrendezett műemlékvédelmi művészettelepeknek, az ideinek is megvan a vezérmotívuma, ami alapján a képzőművészek alkotásaikat készítik, ez pedig az idén az ajtó – nyilatkozta lapunknak Soltis Miklós, a művésztelep egyik mestertanára, aki ennek kapcsán hozzáfűzte, hogy ez a vezérmotívum a művésztelep résztvevői által teljesen szabadon értelmezhető és szabadon feldolgozható.

– Lipkovics Péter művésztanár kollégával úgy gondoltuk, hogy ehhez hozzáadnánk további paramétereket és szempontokat is, amelyek tovább árnyalnák ezt a keretmotívumot, ezek pedig az emlék, a kód és a hiba, hogy a témában minél több kapaszkodót találjanak a résztvevők, amik mentén el tudnak kezdeni alkotni, illetve feldolgozni ezt a témát, illetve, hogy a műemlékvédelemhez való viszonyukat értelmezni tudják –mutatott ré Soltis.

A művésztelep résztvevői az alkotásaikhoz szükséges motívumaikat a helyszínen gyűjtik be, így rögtön érkezésük után körbe is járták a műemlékvédelem szempontjából fontos épületeket, de dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész, a tábor megálmodója és művészeti vezetője elmondta, hogy az egyetemi hallgatókat a művésztelep elején arra is buzdította, hogy a várost önállóan is járják be, és „vadásszák le " azokat a kapukat, társzerkezeteket, ablakokat, homlokzatokat, amiket fel tudnak használni az alkotásaikhoz. A művésztelep vezetője beszámolt arról is, hogy lesz egy olyan külön projektjük, ami kizárólag a zentai épületek kapuira összpontosít majd.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

– Emellett nemcsak a külső terekre koncentrálunk, hanem a belsőkre is – jegyezte meg dr. Raffay, és elmondta, hogy korábban is rendeztek már különböző műemléki helyszínakciókat, amikor is visszacsempésztek valamit egy-egy korábbi épületből: műemlékvacsorát, műemlékreggelit vagy éppen műemlékebédet már több helyen is rendeztünk, tavaly pedig kirándultak és a magyarkanizsai városi parkban rendeztek egy műemlékpikniket – emelte ki a művésztelep vezetője, és elmondta, hogy az idén két helyre is kirándulnak. Így ma (szombaton) délután 4 órától a csókai Léderer-kastélyban egy komolyzenei hangversenyt, vasárnap 10 órától pedig az óbecsei Reinberger-házban irodalmi szalont rendeznek.

– Tehát az idén is átlépjük Zenta határait, és a képzőművészeti események mellé más kulturális vonatkozású, de a műemlékekhez szigorúan kötődő eseményeket is szervezünk – nyilatkozta dr. Raffay Endre.


A nyitott műtermek „nyitva tartása" délelőtt 10.30-tól 12.30-ig és délután 15.30 és 18.30 között.

Szombat, 16 óra

Műemlékrendezvény. Koncert a kastélyban. Csóka, Marczibányi-Léderer kastély. Közreműködnek: Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes, cselló, Budapest, Magyar Állami Operaház.

Vasárnap, 10 óra

Műemlékrendezvény. Irodalmi szalon. Óbecse, Weinberger-ház. A Zeneakadémiai kaland c. kéziratot és illusztrációit bemutatják Raffay Endre és Soltis Miklós.

A művésztelep résztvevői és kiállítói: Csányi Andris, Lukácsi Júlia, Molnár Heléna, Kaszás Anikó, Kovács Emese, Kovács Imola Bianka, Lipkovics Péter, Raffay Endre, Török Sarolta, Soltis Miklós (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar), Lahos Melody, Németh Andrea (Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia), Raffay Anna (Budapest). A videókat készítette: Kecskés Viktor (Zenta).