2024. április 19., péntek

Megkezdték a barikádok eltávolítását Észak-Koszovóban

Megkezdődött a barikádok eltávolítása az utakról Észak-Koszovóban annak érdekében, hogy ismét zavartalanná váljon a forgalom. A barikádokat a pristinai kormány intézkedéseinek végrehajtásának megakadályozása céljából emelték tegnap a helyi szerb nemzetiségű lakosok.

A nemzetközi nyomás hatására a pristinai kormány végül 30 nappal elhalasztotta az intézkedések végrehajtását. Albin Kurti koszovói kormányfő ma reggel közölte, hogy az intézkedéseket elhalasztják, amennyiben eltávolítják a barikádokat.

A rendőrség tájékoztatása szerint a jarinjei határátkelő közelében emelt egyik nagyobb úttorlaszt már eltávolították, valamint folyamatban van a Varage településénél és a Kosovska Mitrovica-Zubin Potok közti úton emelt barikádok elbontása is.

Hozzátették, hogy a jarinjei és a brnjaki határátkelőknél a barikádok eltávolítását követően azonnal megindul majd a forgalom, így ezeken a helyeken nem hajtják végre a pristinai kormány intézkedéseit, vagyis a szerb személyigazolvánnyal történő határátlépést.