2024. április 25., csütörtök

A szomszédban Szerbia számára is van szén

A montenegrói Pljevlja tárnáiból annyi szenet tudnak felszínre hozni, hogy bőségesen elláthatják a helybeli hőerőművet, emellett pedig még Szerbiába is szállíthatnak – közölték a bánya illetékesei. A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) számára a nálunk most valóban fekete aranynak számító energiahordozót annak a szerződésnek az alapján küldik, melyet május végén írt alá Milan Lekić, a legnagyobb pljevljai vállalat igazgatója és Miroslav Tomašević, az EPS megbízott igazgatója. Eddig Szerbiába mintegy 7 ezer tonna szenet szállítottak, a pljevljai hőerőműnek pedig naponta 4-5 ezer tonnát küldenek.

A Vijesti napilap érdeklődésére a cégben megerősítették, elegendő szenet tudnak bányászni a pljevljai erőmű (TE) folyamatos ellátásához, és nem történhet meg, hogy a szerződésben vállalt kiviteli kötelezettség miatt veszélybe kerül legfontosabb és elsőbbséget élvező vásárlójuk üzemelése. „Több tényezőtől is függ, hogy naponta mennyit szállítunk az EPS-nek, például a berakodási lehetőségektől, a rendelkezésre álló teherautók számától, a határátkelő forgalmától. Mi eddig hétezer tonnát tudtunk leszállítani, de miután versenypályázat útján alkalmaztunk egy céget, várhatóan jelentősen felgyorsul a szállítás” – magyarázták a bányavállalatban. Amíg a pljevljai hőerőműben tartott a szokásos éves nagyjavítás, addig a bánya szállította a szenet a szerbiai Prijepoljeig, de most már ezt a munkát a pancsovai BEDEM Energy Solutions végzi, mivel megnyerte a pályázatot.

A Prijepoljeig történő szállítást és a szén vasúti kocsikba való berakását az EPS finanszírozza, és ezek a szolgáltatások nem kötődnek a szerződésbe foglalt 28,8 eurós tonnánkénti árhoz. A Vijesti újságíróját az is érdekelte, vajon a montenegrói bánya áron alul adja-e Szerbiának a szenet, és igaz-e, hogy az ilyen minőségű árut a környékben legkevesebb 50 euróért értékesítik. A kitérő válasz szerint az eladási árat az alapár és a szén fűtőértéke határozza meg. Az árat természetesen úgy alakították ki, hogy a végeredmény mindenképpen kedvező legyen számukra. A bánya nevében nyilatkozó személy azt állította, az EPS-szel való együttműködésben vesztesek ők semmiképpen sem lehetnek, sőt, a nyereségen túl más hasznuk is származik a szerbiai értékesítésből. Megnyugtató számukra, hogy „új, és remélhetőleg stabil piacot szereztek árujuknak, ami annál is inkább fontos, mert a tervek szerint 2024-ben a pljevljai hőerőműben ökológiai rekonstrukció várható, és a munkálatok idején előreláthatólag nyolc hónapig” oda nem szállítják majd a szenet. A környezetvédelmi célú újítások után a hőerőműnek nem lesz szüksége többé alacsony kalóriatartalmú szénre, ezért a bánya vezetősége arra törekszik, hogy a kevésbé értékes széntől mielőbb megszabaduljon.