2024. április 19., péntek

Kézimunka-kiállítás nyílik a telepi iskolában

A Mimóza egyesület tagjai továbbra is hétfőnként találkoznak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban

Augusztus 4-én a telepi József Attila Általános Iskolában már reggel 7 óra körül megjelennek azok a kézimunka-kedvelők, akik Vajdaság minden részéből, sőt, még Magyarországról is eljönnek az itt megszervezendő, több napig tartó kézimunka-tárlatra.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára 13 órakor várják az érdeklődő polgárokat, a kiállítás augusztus 7-éig mindennap reggel 9 órától este 6 óráig lesz megtekinthető. Monoki Julianna, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ keretében tevékenykedő Mimóza Kézimunkacsoport vezetője emlékeztet arra, hogy a Központ épületében felújítási munkálatok folynak, ezért kellett eltekinteni a hagyományoktól, ezért nem tarthatják meg ott a kiállítást.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

– A Mimóza-csoportnak jelenleg 37 aktív tagja van, minden hétfőn 16 órától 18 óráig beszélgetünk, kézimunkázunk a Petőfi főépülete melletti helyiségben. A hamarosan megnyíló kiállítást a Vajdasági Magyar Multietnikus Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetsége szervezi, minden évben megtartjuk, de minden évben másik településen. Ez 1998 óta immár a 23. ilyen kiállítás, tavaly Csókán volt, tavalyelőtt viszont a járvány miatt kénytelenek voltunk elhalasztani. Hétfőnként most a Petőfi Központ új helyiségeiben találkozunk, ott, ahol az óvodások és az iskolások is találkoznak délutánonként. Az épület nagyobb része talán decemberig elkészül. Csoportunkba most csak újvidékiek járnak, de Vajdaság-szerte mindegyik helységben van más-más név alatt egy-egy hasonló kézimunkacsoport, ahol az érdeklődők alkothatnak. Az emberek tehát összejárnak, valóban nagyon szép munkák kerülnek ki a kezükből. Összetartunk, tartjuk a kapcsolatot, legalább 25-26 másik kézimunkacsoporttal értekezünk rendszeresen. Évente többször szervezünk teadélutánokat, műhelymunkákat, mi eljárunk hozzájuk, ők is hozzánk. Új technikákkal ismerkedünk, újfajta kézimunkákat készítünk – hallottuk Monoki Juliannától, a csütörtökön kezdődő kiállítás szervezőjétől.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A rendezvényen való részvételi szándékát mostanáig 47 kézimunkacsoport jelezte, közülük 6 csoport Magyarországról érkezik majd. Összességben 860 jelentkező kézimunka-készítő nevét vették fel a dokumentációba, valószínű, hogy ezernél is több, kiállított munkát csodálhatunk majd meg. Az iskola a kiállítók rendelkezésére bocsátotta a helyiségeit: hat tantermet és a hatalmas tornatermet is. A záróünnepség augusztus 7-én lesz 14 órakor.