2024. április 19., péntek

Covid újratöltve

Emelkedik a fertőzöttek száma Topolya községben is

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház páciensei között is érezhetően növekedő tendenciát mutat a covidos megbetegedések száma – tudtuk meg dr. Illés Csilla igazgatónőtől. A héten volt olyan nap, amikor 25 egyén teszteltette magát, és 16-an bizonyultak pozitívnak, majd az azt követő napon 16 személy teszteltette magát, és közülük 8 esetében igazolták a Covid-fertőzést.

– Intézményünk három Covid-rendelője továbbra is várja a panaszokkal küzdő egyéneket a már megszokott helyeken, a gyermekrendelő mellett, a nőgyógyászati osztályon és az egészségház felnőttek számára kijelölt általános rendelőjében. Eddig 20 óráig álltak a polgárok rendelkezésére, de az igényekkel összhangban, illetve felsőbb rendelet alapján ezentúl 22 óráig tart a rendelés – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy különböznek-e a legújabb covidos panaszok a korábbiaktól.

– A betegek elsősorban lázzal, izomfájdalommal fordulnak hozzánk, többen fáradtságot éreznek, néhányan fejfájásra panaszkodnak. Ezek a szimptómák a korábbinál rövidebb ideig tartanak, és könnyebb klinikai képet mutatnak. Tehát amennyiben a páciensek tartják magukat az orvosi utasításhoz, akkor gyorsan kiheverhetik a betegséget. Három-négy nap alatt sikerül a többségnek túljutnia a fertőzésen különösebb komplikáció nélkül. Ez utóbbival azoknak gyűlhet meg a továbbiakban is a bajuk, akik idősebbek, vagy akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, vagy gyenge az immunrendszerük.

Dr. Illés Csilla felhívta arra is a figyelmet, hogy tapasztalatuk szerint ugyanúgy megbetegednek azok, akik nem vették fel a vakcinát, mint azok is, akik azt korábban megtették. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy az enyhébb tünetek és a betegség enyhébb lefolyása az előzetes vakcinációnak is köszönhető.

– Akik megbetegedtek, és bizonyítottan Coviddal fertőződtek meg, illetve nem mutatnak súlyos klinikai képet, azok számára hétnapos karantént, otthoni gyógykezelést javasolunk. Az egészségügyben dolgozók számára a munka ismételt felvételéhez a szabályok egy negatív PCR-tesztet irányoznak elő. Amennyiben viszont pozitív, a dolgozóra további három nap karantén vár. Az egészségházunkban ezután is végezzük a gyors, antigénteszteket, de ha valaki igényli, vagy arra szükség mutatkozik, akkor a PCR-teszt vérvételét is megejtjük. Az elemzést már a Szabadkai Közegészségügyi Intézet laboratóriuma végzi el, és az eredményt másnap kapjuk kézhez – tudtuk meg dr. Illés Csillától.