2024. április 18., csütörtök

A tervek szerint alakult a büdzsé

Szeptemberben népszavazás a helyi járulék bevezetéséről – Ülést tartott a topolyai községi képviselő-testület

A 16. ülésről szóló jegyzőkönyv elfogadása után az éves jelentés szerepelt napirenden a topolyai Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat 2021. évi ügyviteléről a képviselő-testület pénteki ülésén. Napirenden szerepelt még a határozati javaslat a Topolya község területén lévő mezőgazdasági földek 2022. évi védelmi, rendezési és használati programjára vonatkozóan. A javaslatot elfogadták, Szatmári Adrián polgármester az ülést követően ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy 115 hektár állami tulajdonban lévő szántóföldet adnak majd bérbe nyilvános árverés útján. Napirenden szerepelt a határozati javaslat a Topolya helyi közösség területére a 2022. október 1. és 2032. szeptember 30. közötti időszakra szóló helyi járulék bevezetéséről, illetve a népszavazás kiírásáról, amit 2022. szeptember 25-én tartanak meg.

– Három helyi közösség területén indítványozták a helyi járulék bevezetését, mégpedig Karađorđevo, Topolya, valamint Pacsér esetében. Ezek a népszavazások szeptember folyamán esedékesek. Szeptember 18-án Pacséron és Karađorđevóban tartjuk meg a népszavazást a helyi járulék bevezetésével kapcsolatban, szeptember 25-én pedig Topolyán lesz népszavazás. A helyi járulék nagyon fontos eleme minden helyi közösség, sőt az egész önkormányzat fejlődésének. Ezért tisztelettel kérek minden polgárt, minden lakost, hogy támogassa ezt a kezdeményezést, és szavazzanak a helyi járulék bevezetésére – mondta az ülést követően a polgármester.

Az emlékművek kiépítéséről, elhelyezéséről és karbantartásáról szóló határozati javaslat is napirenden szerepelt. A határozat értelmében jogi és magánszemélyek is indítványozhatják emlékművek felállítását.

– Amennyiben a községi tanács ezt jóváhagyja, és az illetékes minisztérium is beleegyezik, a végleges döntést a községi képviselő-testületnek kell meghoznia. Ami még fontos, hogy az emlékműveket csakis közterületeken és köztulajdonban lévő területeken lehet és szabad felállítani – mondta el erről a polgármester.

Jelentés hangzott el a községi költségvetésről szóló határozat végrehajtásáról az első félévre. A polgármester elmondása szerint a költségvetés módosítására őszre kerülhet majd sor.

– A bevételeket tekintve egyelőre nincs jelentősebb eltérés a tervezett eszközöktől. Körülbelül 50 százalékos a megvalósítás, amiről így félév táján azt gondolom, hogy teljes mértékben elfogadható. Ez a jó tervezésnek az eredménye, de mindenképpen a költségvetés kiigazítására lesz szükség az emelkedő energiaárak miatt – nyilatkozta.

Elfogadták a kommunális hulladék begyűjtésével és tárolásával kapcsolatos határozatot. Ennek a határozatnak az értelmében továbbra is a Komgrad Közvállalat végzi a kommunális hulladék begyűjtését, valamint a kommunális hulladék tárolását, illetve szelektálását a Regionális Hulladéktároló végzi, 2025. január 1-jétől azonban ennek a határozatnak az értelmében már elsődleges szelektálást kell végezniük a háztartásoknak is.

– Szintén ennek a határozatnak az értelmében a hulladék begyűjtése során tilos a hangosbemondó használata, és itt elsősorban a fém, valamint az alumínium begyűjtésére gondoltunk, tehát a színesfém-felvásárlók a jövőben nem hirdethetik magukat a városban hangosbemondón keresztül – nyilatkozta a polgármester.