2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT – Verstappen a 10. helyről nyert a Hungaroringen

Első alkalommal győzött a Magyar Nagydíjon a Formula–1 uralkodó világbajnoka, Max Verstappen, ám tette ezt nem mindennapi módon, hiszen a kevés előzési lehetőséggel kecsegtető pályán a mezőny közepéről hámozta át magát a riválisokon. A Mercedes váratlan pole után hozta ki a legtöbbet a lehetőségeiből, a Ferrari ismét mellényúlt.
A hétvégére tett időjárás-előrejelzések ugyan nem mondtak csődöt, hiszen a két nap során jelentős mennyiségű csapadék zúdult a Hungaroringre, köztük egy szombat kora délutáni özönvízzel, de nem olyan időszakokban, hogy az komoly befolyással legyen az F1 tétre menő eseményeire.
Az időmérő ennek ellenére is meglepetést hozott a felszáradt pályán: úgy tűnt, már senki nem veheti el a pole-t az egy körön itt is leggyorsabb Ferraritól, amikor az utolsó pillanatban teljesen váratlanul George Russell pár századdal Carlos Sainz addigi etalonját is felülmúlta. A brit ezzel F1-es karrierje első rajtelsőségét szerezte, de nagyobb örömöt lelt abban, hogy a Mercedes ezzel idén először tért vissza egy eredménylista élére, ráadásul úgy, hogy a csapat a pénteki edzések után még nem találta a tempót.
A Ferrarik is jó helyzetből várhatták a rajtot a 2–3. helyről, ám Lewis Hamiltont és Max Verstappent technikai hiba sújtotta az időmérő hajrájában, így a másik Mercedes a 7., a két Red Bull pedig szintén szokatlanul hátulról, a 10–11. pozícióból kezdhette meg a futamot. A tavalyi év meglepetésgyőztese, Esteban Ocon az ötödik helyen állva reménykedett újabb zűrzavarban.
Noha a 2021-eshez hasonló káosz nem érkezett, a vasárnap így is az idei szezon legkiszámíthatatlanabb versenyét hozta, hiszen a három nagycsapat mindegyike esélyesnek tűnt a győzelemre egy bizonyos ponton. A 70 kör szinte egésze alatt szemerkélt az eső a Hungaroringen, ami kissé megnehezítette a körülményeket, ahhoz viszont nem volt elég a mennyisége, hogy bárki is a slick gumik lecserélésén gondolkozzon.


Russell a rajtnál visszaverte Sainz támadását és megtartotta a vezetést, miközben Hamilton és a Red Bullok is gyorsan felzárkóztak az első hat közé. Az első kerékcserék során a fő változást az jelentette az élen, hogy Charles Leclerc átugrotta csapattársát, majd rámenősen támadni kezdte Russellt, akit néhány környi próbálkozás után a 31.-ben végül megelőzött a vezetésért. A Ferrari azonban ismét egy szokatlan, végül nem kifizetődő stratégiai húzást mutatott be, hiszen a második kiállások során Leclerc autójára a legkeményebb keverékű gumit rakták fel, amelyeken a monacói tempója jelentősen romlott, így hamar az ekkoriban megtáltosodó Verstappen áldozatává vált. A holland a 41. körben elment riválisa mellett a pálya fő előzési pontján, a célegyenes végén, és bár a következő kör végén megpördült, és elveszítette a pozíciót, pár perccel később már ismét Leclerc előtt találta magát, ami vezető pozícióvá változott, miután a legtovább váró Sainz és Hamilton is letudta utolsó kerékcseréjét. Ők ketten ekkor már lágy keverékeket kaptak, ennek előnyét pedig Hamilton tudta leginkább kihasználni, aki a spanyolt és Russellt is megelőzve felkapaszkodott a második helyre.
Verstappen vezetésére ekkor már senki nem jelentett veszélyt, a holland így a 10. rajthelyről indulva először nyerte meg a Magyar Nagydíjat, és a nyári szünet előtt nehezen behozhatónak tűnő 80-ra növelte pontelőnyét. A Mercedes bár a győzelemről lemaradt, ám újabb kettős dobogóval erősítette meg a helyét a közvetlen élmezőnyben, a Ferrari pedig a biztató kezdés után valahogyan mindkét versenyzőjével lemaradt a pezsgőzésről – Leclerc-en már egy harmadik kiállás során kapott lágy keverék sem segített, csak a hatodik lett.
A három nagycsapat mögött a McLaren és az Alpine csatázott azért, hogy a középmezőny legjobbja legyen, ebből pedig Lando Norris került ki győztesen. A tavalyi év győzelemért való csatája is megismétlődött, hiszen Ocon és Sebastian Vettel idén is összecsaptak egymással a pályán, ezúttal viszont csak a 9. helyért.
„A taktikánkat már a rajtrácsra kivezető körön dobhattuk a kukába – ecsetelte a délutánját Verstappen. – Először kemény keverékeken akartunk rajtolni, de éreztem, hogy ez nem lesz jó választás, így végül a lágyakra váltottunk. A rajt kicsit hektikus volt számomra, ahogy próbáltam kimaradni minden bajból, de aztán képes voltam pár előzésre, mindig megfelelő pillanatban álltunk a bokszba, és a megfelelő gumikat is raktuk fel – ez volt ma a legfontosabb. Láttam, hogy Charles szenved a kemény gumikkal, és ekkor éreztem, hogy eljött az én időm. Egy ponton gondjaim akadtak a felfelé váltásokkal, emiatt történhetett a megforgásom is, de hamar sikerült őt ismét megelőznöm.”
A mogyoródi hétvégét követően megszokott nyári szünet után, augusztus 28-án folytatódik a szezon a Belga Nagydíjjal.
A Magyar Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull), 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +7,8 másodperc hátrány, 3. George Russell (brit, Mercedes) +12,3, 4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +14,5, 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +15,6, 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +16,0, 7. Lando Norris (brit, McLaren) +1:18,3, 8. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) +1 kör, 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) +1 kör, 10. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) +1 kör stb.
A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 258 pont, 2. Leclerc 178, 3. Pérez 173, 4. Russell 158, 5. Sainz 156, 6. Hamilton 146, 7. Norris 76, 8. Ocon 58, 9. Bottas 46, 10. Alonso 41 stb.
Csapatok: 1. Red Bull 431 pont, 2. Ferrari 334, 3. Mercedes 304, 4. Alpine 99, 5. McLaren 95, 6. Alfa Romeo 51, 7. Haas 34, 8. AlphaTauri 27, 9. Aston Martin 20, 10. Williams 3.

RAJONGÓVÁ VEDLETT VILÁGBAJNOK

Egy Formula–1-es hétvégén megszokhattuk, hogy nem maguk a versenyzők az egyedüli híres sportolók a paddockban, gyakran tűnnek fel meghívott vendégek is ebben a zárt közegben. Szombaton a magyar úszó jegyespárba, Kapás Boglárkába és Telegdy Ádámba botlottunk a Mercedes motorhome-ja előtt.

„Még csak pár éve követjük az F1-et, de azóta óriási álmunk, hogy ide kijussunk, ami most egy szponzornak köszönhetően jöhetett össze – mondta a Mercedes-sapkát viselő Bogi. – A kedvenc versenyzőm Hamilton. Sajnos még nem találkoztam vele, ezért is állok itt a csapat épülete előtt, hogy hátha feltűnik.”

Kapás Boglárka és Telegdy Ádám csak nemrég lett Forma-1 rajongó (Fotó: Bognár Viktor)

Kapás Boglárka és Telegdy Ádám csak nemrég lett Forma-1 rajongó (Fotó: Bognár Viktor)

Milyen érdekes a sportolói lét, hiszen Lewis Hamiltonhoz hasonlóan Kapás Boglárka is világbajnok, amióta három éve Kvangdzsuban nyert 200 m pillangón, és más esetekben ő az a sztársportoló, aki előtt sorban állnak a rajongók egy aláírásért vagy egy közös képért, az F1-es közegben azonban ő is képes egyszerű szurkolóvá alakulni. „Ez itt azért egy kicsit más szint” – szerénykedett az úszás és az autóversenyzés összehasonlításakor.

Saját szezonját illetően az úszónő most kénytelen egy kis pihenőt tartani, hiába van nyakunkon a római Európa-bajnokság. „Én ott nem indulok, mert pár héttel ezelőtt koronavírusos lettem, így elég sok edzést ki kellett hagynom, és úgy éreztem, nem lett volna elég időm felkészülni. Nagyon fáj, hogy ezt most ki kell hagynom, de sajnos így alakult.”

Telegdy ellenben, aki McLaren-szurkolónak vallja magát, már gőzerővel készül az augusztus 11-én startoló Eb-re, ahol a világbajnokság csalódását igyekszik feledtetni. „Most mindenképp nagyobb esély van az éremre, ez is a célom, így remélem, hogy jobban fog sikerülni, mint a világbajnokság” – mondta Ádám, aki Budapesten a 6. helyen végzett a 200 m hátúszás döntőjében.