2024. április 23., kedd

Megújul az oroszlámosi művelődési ház

A dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület 11 évvel ezelőtt alakult – A közösség szolgálatába állítják az épületet

A második világháború utáni években még több mint 3000-en lakták Oroszlámost. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint most 1398 lakosa van, de a helybeliek szerint még ennél is kevesebben vannak. Mint minden faluban, de egyébként városban is, a halandóság nagyobb mértékű a születésnél, és persze a kivándorlás miatt is fogyatkozik a lakosság. A hivatalos számok szerint Oroszlámos lakosságának a 26,58 százaléka magyar, ami 456 főt jelent. A szerb lakosság aránya 53,08  százalék.

A faluban még van magyar nyelvű oktatás az iskolában, templomuk nemrégiben ünnepelte felépítésének 150. évfordulóját, de művelődési egyesületük eddig nem volt. Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a község művelődési életének újjászervezése volt a céljuk, s így alakult meg 2011-ben Oroszlámoson a művelődési egyesület, amely a település utolsó grófjáról, jótevőjéről, boldog dr. Batthyány-Strattmann Lászlóról kapta a nevét. Az iskola és a templom mellett nagyon fontosnak tartották, hogy a helybeli értékeket megőrizzék az itt élő magyarok, a magyar kultúra fenntartásából és továbbadásából is részt vállaljanak, és nem utolsósorban legyen egy olyan szervezet, amely összetartja a közösséget.

Teljesen a nulláról indulni nem volt egyszerű. Erről már Szorcsik Melinda, a dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület elnöke mesélt. Először meg kellett nyerni az ügynek a fiatalokat, az idősebbeket, s fel kellett az egyesület tagságát építeni. Az elnök úgy érzi, hogy ma már nagy támogatottságot élvez egyesületük, amelynek van tánccsoportja, rajzcsoportot is szerveztek a gyermekeknek, és különböző közösségi rendezvényeket is tartanak.

 Anyaországi támogatásból 2020-ban megvásárolták az egykori nagykocsma épületét az egyesület székházának. Most, ottjártunkkor meg már nagyban folytak a felújítási munkálatok. A tetőn dolgoztak éppen a szakemberek, de ezt megelőzően közösségi összefogással szedték le a cserepeket.

– Egy közöségi teret szerettünk volna kialakítani. Ez az épület korábban is egy olyan hely volt, ahol összejöhettek az emberek, most viszont a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával felújítjuk a tetőt és belső felújtást is végzünk, hogy minél kényelmesebb és kulturáltabb körülmények között jöhessenek itt össze az emberek. Az egyesület megalapítása óta nagy előrelépés történt. Megalakult 2017-ben a Pántlika néptánccsoport az egyesületben, amelyben az oroszlámosi gyerekek mellett a rábéi és a majdányi gyerekek is részt vesznek. Jó hír, hogy idén márciusban a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, illetve az anyaországi támogatásoknak köszönhetően mindannyian új népviseletet kaptak, illetve ami még fontos az egyesület zökkenőmentes tevékenysége szempontjából, hogy hangosító felszereléssel is gazdagodott a művelődési egyesület –mondta a törökkanizsai KKT elnöke.

Egy új szervezetbe, egyesületbe akkor lehet lelket lehelni és életben tartani azt, ha akik vezetik, szívvel-lélekkel teszik. S nem csak a szakmunkájuk jelent iránymutatást a gyerekeknek, hanem az odaadásuk is. Az oroszlámosi Pántlika tánccsoport vezetését a törökkanizsai Tiszagyöngye Táncegyüttes két táncosára, Orosz Flórára és Dancsó Vivienre bízták. Jó kezekben vannak az oroszlámosi, rábéi meg majdányi gyerekek, akik a néptáncot választották, mondja megelégedéssel a hangjában Újhelyi Nándor.

– Rendkívül odaadó kis csapat szerveződött a Pántlika néptánccsoport köré. Most 16-an vagyunk, 12 lány meg négy fiú, nem éppen előnyös ez az arány, de majd lesz ez jobb is. Mindannyian általános iskolások, és a három település tanulóiról beszélünk. A szülők is támogatják őket, hozzák-viszik a próbákra a gyerekeket és mi, táncoktatók is megteszünk mindent, hogy a legjobb tudásunkat adjuk át a kicsiknek – mondta Orosz Flóra.

 Az idén májusban 13. alkalommal szervezték meg az Észak-bánáti Néptánctalálkozót, ahol a Pántlika táncegyüttes tagjai is felléptek. Nagy lehetőség ez a térség táncosai számára, hogy megmutassák az elmúlt egy év eredményét.

A néptáncoktatás, a hagyományápolás népszerűsítését is folyamatosan végzik. Idén hetedik alkalommal szervezték meg a törökkanizsai gyermekek számára Firityházán a Néptánctábort. Ez a tábor egyfelől a táncosok fejlődést szolgálja, másfelől arra is számítanak, hogy azokat is megnyerik a hagyományápolásnak, akik eddig nem csatlakoztak a tánccsoportokhoz.

Az oktatók sem tétlenkednek, folyamatosan képzésekre járnak, hogy minél magasabb szintű tudást, sokrétűbb ismereteket adhassanak át azoknak, akik még csak most léptek be a néptáncok varázslatos világába.

Újhelyi Nándor szerint tudatos közösségépítés folyik Oroszlámoson. S mint magunk is meggyőződhettünk róla, az elvetett magok jó táptalajra találtak. A közösség megizmosodásához még sok munkára és a helybeliek nagyfokú támogatására van szükség. De látván az épület megújulását, hinni kell abban, hogy az új székház is segít, hogy ez az aprócska közösség megerősödjön, és a lehető legmagabiztosabban élje meg kultúráját, identitását.