2024. április 18., csütörtök

Soha nem látott felvételen, ahogy orkák cápára vadásznak – VIDEÓ

Történelmi jelentőségűnek nevezték azt a drónfelvételt, amely Dél-Afrika partjainál készült, és amelyen egy kardszárnyú delfinekből álló falka összehangolt akciója látszik, amit egy cápa ellen indítottak.

A felvételt a Discovery stábja készítette egy drón segítségével a dél-afrikai Mossel-öbölben, vagyis egy olyan területen, ahol a cápák egy időben gyakoriak voltak, mostanra viszont egyre kevesebb van belőlük. A videón, amelyet a Daily Beast hírportál mutatott be, három kardszárnyú delfin látható, ahogy éppen végeznek egy nagyjából három méter hosszú cápával, belső szerveit pedig elfogyasztják.

A Daily Beast a videó kapcsán megkereste a cápákat tizenöt éve kutató Alison Townert is, aki történelmi jelentőségűnek tartja a felvételt: véleménye szerint ez a legszebb természettudományos felvétel, ami a cápák megtámadását bizonyítja.

A kutató nemrég egy általa közzé tett tanulmány által lett ismert. Ebben is a cápákra vadászó orkákról értekezik. Habár ez a fajta viselkedés nem túl gyakori az orkáknál, mégis előfordul. A Towner és csapata által megfigyelt két hím egyed azonban 2017 óta legalább nyolc egyeddel végeztek az elmúlt két évben. A szakértők azt sem zárják ki, hogy a páros egy különlegesebb populáció tagja lehet, amit kimondottan a fehér cápák levadászása éltet.