2024. április 25., csütörtök

Miért fogadott el Károly herceg pénzt a Bin Laden családtól?

A walesi herceg egy jelentés szerint 2013-ban egy millió font adományt kapott jótékonysági szervezetének Oszama bin Laden, a leghíresebb terroristavezér rokonaitól.
A brit trónörökös elfogadott egy pénzösszeget Bakr bin Ladentől, a szaúdi család pátriárkájától és testvérétől, Shafiqtól. A 73 éves Károly herceg 2013. október 30-án, két évvel azután, hogy Oszama bin Ladent lelőtték az amerikai különleges erők a pakisztáni Abbotabadban, a londoni Clarence House-ban tartott magánbeszélgetést a 76 éves Bakrral.

A Clarence House határozottan vitatja az állítást, mondván, hogy a döntést kizárólag a kurátorok hozták meg, hogy elfogadják az adományt a jótékonysági szervezetnek, a Prince of Wales's Charitable Fundnak (PWCF).

Bakr és Shafiq bin Laden Oszama féltestvérei, apjuk – Mohammed bin Awad bin Laden, egy jemeni születésű milliárdos – révén rokonságban állnak az al-Kaida alapítójával.

A Guardian szerint nincs arra utaló jel, hogy Bakr vagy Shafiq bin Laden támogatta volna a terrorcselekményeket vagy részt vett volna bennük. Ian Cheshire, a Prince of Wales Charitable Foundation (PWCF) elnöke elmondta, Bakr bin Laden sejk 2013-as adományát a PWCF kuratóriuma akkoriban gondosan mérlegelte.

Kellő körültekintéssel jártak el, és számos forrásból, többek között a kormánytól is kértek információkat. Az adomány elfogadásáról szóló döntést teljes egészében a kuratórium hozta meg. Minden olyan kísérlet, amely ennek ellenkezőjét sugallja, félrevezető és pontatlan – mondta a jótékonysági szervezet elnöke.

Cáfolták, miszerint Károly személyesen közvetítette az üzletet, viszont a tanácsadók tiltakozása ellenére beleegyezett az adományokba, pedig több tanácsadó személyesen könyörgött neki, hogy adja vissza a pénzt.