2024. április 19., péntek

Szombaton ért véget a Mindenki tánca tábor

Kortárs táncot, színpadi táncot, néptáncot tanultak

Szombaton a Kosztolányi Dezső Színházban mutatták be a Szerelem, szerelem… című produkciót, amely a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a Mindenki tánca – színpadi mozgás- és tánctábor egész heti munkáját foglalta össze a táborban résztvevő kamaszok előadásában.

A hat napig tartó, első alkalommal megszervezett nyári táborban a 12–17 éves fiatalok vettek részt.

– Első alkalommal szerveztünk ilyen foglalkozást. Amikor megszületett a tábor ötlete akkor Szakács Tamással a foglalkozások menetéről egyeztettünk. Az elmúlt öt napban megfeszített volt a tempó, reggel 9-től este 9-10-ig tartottak a foglalkozások, ami főleg a mozgásból állt, de voltak elméleti oktatások is. A résztvevők előadásokat is néztek és a fénytechnikai elemekről is hallhattak. A napokba ebédszüneteket is beiktattunk, az összes többi elem aktív jelenlétet igényelt a fiataloktól – hallhattunk Táborosi Margarétától, az egyik oktatótól.

A foglalkozásokat a VM4K termeiben és a Kosztolányi Dezső Színházban tartották meg.

– A résztvevők nagyon lelkesek és befogadóak voltak. Minden oktatóval arra jutottunk, hogy nagyon könnyű úgy jól dolgozni, ha jó a befogadás. Kiskorúakról van szó, nagy fegyelmezettséget kívánt tőlük az órákon való részvétel, de ezt leszámítva nagyon nyitottak voltak – fogalmazott az oktató.

Szakács Tamás, a VM4K munkatársa, a tábor egyik felkészítő tanára, lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tánctábornak 18 részvevője volt.

– Sokat elmélkedtünk a táncos kollégákkal arról, hogy Vajdaságban nincs olyan tábor, amely a néptáncon kívül más mozgásformákkal is foglalkozna, a fiatal, kamaszkorú gyerekeknek pedig olykor meg kell jelenniük a színpadon. Olyan tábort szerettünk volna létrehozni, amivel a színpadi jelenlétet tudjuk erősíteni. Különböző mozgásformákat mutattunk be, mint amilyen a kortárs tánc, a színpadi tánc, a táncszínház, a fizikai színház. Ezekből az elemekből kaptak kis adagot a gyerekek – mondta Szakács Tamás.

Az előadás végén mindegyik résztvevő emléklapban és névre szóló szerény ajándékban részesült. A szervezők abban reménykednek, hogy jövőre is megszervezhetik a tábort.