2024. április 18., csütörtök

A közösség ünnepe

Véget ért az Anna-napi rendezvénysorozat Kishegyesen – Egy héten át tartott a gazdag programsorozat

Vasárnap este Kishegyesen véget ért a nagy hagyományú Anna-napi rendezvénysorozat, amely ez alkalommal 7 napon át kínált változatos és érdekes programot minden korosztály számára. Az első Anna-napi rendezvényt 1994-ben szervezték meg, az akkori művelődési elnök, dr. Szőke Anna kezdeményezésére. Szőke azt szerette volna, hogy a templombúcsú és az azt kísérő bazár kibővülne egyéb kulturális, szórakoztató tartalmakkal. Ma a programsorozat mindennek eleget tesz, és az is elmondható, hogy a szervezése igazi összefogással valósul meg. A kishegyesi helyi közösség patronálása alatt a település legtöbb civil szervezete kiveszi a részét a munkából és valamilyen programmal gazdagítja a műsort.

Az idén visszatért a Tanyaszínház az Anna-napokra, és színdarabjuk bemutatójával kezdődött a programsorozat a Hegyalja utcában. Újdonság és érdekesség volt Vékony Edit kishegyesi származású tűzzománcművész előadása és kiállítása. Ez alkalommal két, helyi jellegű könyvet is bemutattak a programsorozat keretében: dr. Szőke Anna  Az emlékezet felfrissítésére szükség van című könyve a régi idők Kishegyesének állít emléket, a helyi újság, a Szó-Beszéd gondozásában megjelent interjúkötet, a Hegyesi arcok pedig a jelenkor ismert, sikeres kishegyesi polgárait mutatja be. A Nők Kishegyesi Fóruma Keressük a búcsú fiát címmel a legkisebbeknek tartott tartalmas programot, majd Lángos, amely összeköt címmel fényképkiállítást tartottak, amely a híres dombosi lángost helyezte a középpontba. Az Endukas Lovasklub is újdonsággal rukkolt elő az idén, a hagyományos lovasfelvonulás mellett egész estés lovasbemutatót szervezetek a Cékus Istállóban. Itt karusszel lovaglást, történelmi lovas harci és csikós bemutatót láthatott a nagyszámú érdeklődő.

A programsorozat fő részének a hétvége nevezhető, amikor program követ programot. A legkülönfélébb koncertek voltak a Story kávézóban, a Dombos pincében, a templomban és a rendezvénysorozat új helyszínén, a tűzoltóotthon melletti portán. A színházterem felújítása miatt az idén itt állították fel színpadot, amely nemcsak koncerteknek biztosított helyszínt, hanem a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Anna-napi sokadalom című műsorának is. Itt a művelődési egyesület szakcsoportjai mutatkoztak be, valamint Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő is üdvözölte a jelenlévőket.

A programokról a teljesség igénye nélkül számoltunk be, mivel a leírottak mellett is számos apró kis mozzanata, rezdülése volt a programsorozatnak. Számos civil szervezet számtalan tagja tett azért, hogy az Anna-napok az idén is megvalósuljaon, és tartalmas, minőséges szórakozást nyújtson mindenkinek. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere a rendezvénysorozat kapcsán azt mondta, hogy ez az az alkalommal, amikor a közösség megmutatja, hogy mivel foglalkozik, miről ír, milyen gondolatok hajtják. Meglátása szerint itt mutatkozik meg, hogy kik azok, akik tesznek a közösségért olyan formán, hogy az programokban és egy színes felhozatalban öltsön testet.