2024. április 20., szombat
KIOSZTOTTÁK AZ ORSZÁGOS FREKVENCIÁKAT

„Várható volt és rossz”

A kormányon kívüli szervezetek és az ellenzéki pártok tiltakoznak

A Prva, a Pink, a Happy és a B92 tévécsatornáknak ítélte oda pénteki döntésével az Elektronikus Média Szabályozó Testület (REM) a nemzeti frekvenciákat. Azokról az adókról van szó, amelyek az eddigiekben is rendelkeztek országos műsorszórási engedéllyel. A rádiócsatornák esetében a Hit Music FM, a Radio S, a Radio S2 és a Play nyert lehetőséget arra, hogy országos lefedettséggel sugározza műsorát a közszolgálati csatornák mellett. A REM arról is döntött, hogy egy újabb pályázatot hirdet meg az ötödik nemzeti frekvencia odaítélésére. A testület szerint a döntést felelősségteljes, professzionális munka eredményeként hozták meg elbírálva a beérkezett pályázatokat.

„A döntés várható volt és rossz” – vélekedett Slobodan Georgiev, a Newsmax Adria igazgatója. „Várható, mert olyanok hozták meg, akik szerint a szóban forgó csatornák eddig is jól végezték a munkájukat, rossz, mert ezzel folytatódik a népbutítás, amely már egy évtizede tart” – fejtette ki.

A döntéssel elégedetlen Slavko Ćuruvija Alapítvány és a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) azonnal bejelentette, minden törvényes lehetőséget kihasználnak a határozat megsemmisítése érdekében, amelyet az elektronikus médiáról szóló törvény egyértelmű megsértésének tartanak. Úgy vélik, a REM semmilyen kritériumhoz sem tartotta magát, olyan médiaházakat jutalmaztak ismét nemzeti lefedettséggel, amelyek évek óta nem tartják be a műsorszórási szabályok minimumát sem.

Ellenzéki pártok is reagáltak, úgy vélve, hogy a testület a hatalomközeli médiát jutalmazta meg. A Szabad Polgárok Mozgalma botrányosnak nevezte a REM döntését. Megengedhetetlennek tartja, hogy a tájékoztatásról és az elektronikus médiáról szóló törvényt több száz alkalommal megsértett csatornák jussanak újra országos frekvenciához. Az egyes újságírókat és politikusokat támadó, megbélyegző, bűnösnek kikiáltó propaganda győzött – fogalmazott a szervezet közleményében.