2024. április 25., csütörtök

Hideg zuhany a hannoverieknek

Hannover az első olyan német nagyváros, amely a gáztakarékosság jegyében a középületekben a tisztálkodásra használt meleg vizet hideg vízre váltotta, ezentúl az uszodákban, a sportcsarnokokban és az edzőtermekben a továbbiakban csak hideg víz folyhat a csapokból.

Az energiatakarékosság érdekében a köztereken lévő szökőkutakat is kikapcsolják, a nagyobb épületeken – mint például a városháza vagy a múzeumok – pedig nem lesz éjszakai kivilágítás.

Mivel Oroszország drámai módon csökkentette Németország gázellátását az Északi Áramlat vezetéken, amely kapacitásának csak az ötödével üzemel, Berlin elsősorban a német ipar védelmében arra kényszerül, hogy átfogó gázcsökkentési intézkedéseket vezessen be. A német városok is sorra jelentik be az energiatakarékossági terveiket.

A polgárokat azonban nemcsak meleg víz kikapcsolása érheti majd hideg zuhanyként, hanem az a megérkezett energiaszámla is, amely az előrevetítettek szerint tovább nő.

Belit Onay, Hannover polgármestere elmondta: az volt a céljuk, hogy a fenyegető gázhiány miatt 15 százalékkal csökkentsék a város energiafogyasztását. A szabályozások a fűtésre is kihatnak. A középületekben minden év áprilisa és szeptembere között megszüntetik a fűtést, az év hátralévő részében a szobahőmérséklet – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb 20 Celsius-fokra korlátozódik. A város emellett betiltja a mobil klímaberendezések, a hordozható fűtőtestek és a radiátorok használatát is. A szökőkutak nem üzemelhetnek, a közvilágítást is korlátozzák: megszüntetik az olyan nagyobb középületek éjjeli kivilágítását mint a városháza vagy a múzeumok.

A többi német városra is hasonló intézkedések várnak, Augsburg mellett Hannover volt az első német nagyváros, ahol az orosz gázcsap elzárása miatt már nemcsak szövögetik az energiatakarékossági terveket, hanem kezdik életbe léptetni az intézkedéseket is.