2024. március 28., csütörtök

Épülnek az új vágányok

Egyértelmű, hogy a kínaiak komolyan gondolják a dolgot, és a szerbiai gyorsvasút kérdésében nem lacafacáznak. Az újvidéki vasútállomás épületének rekonstrukciós munkálatai már márciusban megtörténtek, azóta már a gyorsvasútforgalom is (igaz, egyelőre csak az Újvidék–Belgrád vonalon) rendszereződött, és az érdeklődés minden tervezettnél nagyobb. Továbbra is ezrével vannak olyanok, akik csupán kíváncsiságból, vagy szórakozásból ülnek fel a Sólyomra, és fordulnak egyet a fővárosig.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A vágányok alatt vezető folyosót felújítják, meghosszabbítják, az új résszel együtt az aluljáró 60 méteres lesz. Ez a rész vezet majd az újjáépített, azaz utasforgalomra is alkalmassá tett, negyedik és ötödik peronra. Fotóink csütörtök délután készültek, a munkások most ezeket az új, a vasútállomás épületétől legmesszebb elhelyezkedő vágányokat építik.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a felújított pályaudvarról Instagram-profilján tavasszal azt írta, hogy a régi vasútállomás teljes pompájában ragyog, a csodaszép jelzőt használta.

– Nemcsak szimbóluma városunknak, hanem számos tartalommal bővült, többek között postával, bankkal, orvosi rendelővel, olyasmivel, ami nélkülözhetetlen az utasok és a polgárok számára. Újvidék mindennap korszerűsül, ugyanakkor megőrzi régi hangulatát – fogalmazott akkoriban Vučević.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A vasútállomást 1964 óta az idén újították fel először. Az elmúlt időszakban az évtizedes nemtörődömség miatt szinte teljesen tönkrement.