2024. március 28., csütörtök

Pacsér hősei

Kevesen vannak, de annál lelkesebbek a pacséri önkéntes tűzoltók

Sikerült teljesítenie a minisztériumi követelményekkel összhangban a törvényes előírás feltételeit a Pacséri Önkéntes Tűzoltó-egyesületnek, így további lépésként készülnek az előirányozott szakoktatásra, illetve az azt követő szakvizsgára – nyilatkozta Márkus Krisztián, a testület parancsnoka, aki hozzátette, hogy az eszközbeli feltételeket könnyen tudták teljesíteni. Egyedül az emberi tényezőkkel kapcsolatban volt aggodalmuk, mert az elmúlt években tapasztalható kivándorlási hullám érezhetően hatással volt a testületi létszámra.

Márkus Krisztián tűzoltóparancsnok vezetésével a pacséri önkéntes tűzoltók csapata idén is megkoszorúzta a testület székházának udvarán a Szent Flórián-szobrot (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)

Márkus Krisztián tűzoltóparancsnok vezetésével a pacséri önkéntes tűzoltók csapata idén is megkoszorúzta a testület székházának udvarán a Szent Flórián-szobrot (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)

– A többéves lelkiismeretes hozzáállásnak köszönhetően az eszközeink rendben vannak, amit a minisztérium illetékese meg is állapított. Az előirányozott óralátogatásokra és a vizsgára várhatóan a téli-tavaszi időszakban kerül majd sor, amikor már a mezőgazdasági munkálatok kevésbé kötik le a tagság idejét. A kivándorlási hullám sajnos magával sodorta több lelkes és aktív ifjú tagunkat, így egy-egy vészhelyzetben – munkahelyi kötelezettségtől függően – általában három–öt mozgósítható tagunk áll készenlétben, de rájuk valóban lehet számítani. Amennyiben a helyzet úgy hozza, és egy a cél, akkor gördülékenyen tudunk együttműködni a szomszédos települések testületeivel, és erre volt a közelmúltban is példa – kezdte a beszélgetést a testület parancsnoka, aki elárulta, hogy a múlt évhez képest az idén szerencsére kevesebb határbeli tarlótűzhöz riasztották őket. Ez azért is nagy dolog, mert a múlt évihez képest még nagyobb a szárazság és a meleg.

– A nyarat tavaly a határban markánsan jellemezték a tarlótüzek, volt, hogy álló gabona is odalett, jelentős mértékben kukorica. Az idei, még aszályosabb időszakban szerencse a szerencsétlenségben, hogy kevesebb számú tűzesettel kellett megharcolnunk. Egy tarlótűznek indult esethez vonultunk ki a közelmúltban az Akácoshoz közel, amikor is a lángok veszélyeztették falunk még szinte egyedüliként megmaradt tanyáját is. A faluban is történt egy eset, amikor az aljnövényzet lángra kapott egy telken. Szerencsére mindkét esetben sikeres volt a bevetés, és megállítottuk a lángok terjedését. Az utóbbit a bácskossuthfalvi tűzoltókkal közös bevetésben sikerült eloltani. Az idei évet egyébként egy komoly lakástűzzel kezdtük, amikor is a lángok a kazánházból csaptak fel. A múlt évünk – de lehet, hogy fennállásunk – egyik legnagyobb bevetése a Gebi Kft. pacséri telephelyén történt tűzvész volt, amit több település egységének a helytállásával sikerült eloltani. Ezek a történetek is felhívják a figyelmet arra, hogy egy-egy tűzesethez a helyi egységek tudnak a leghamarabb kivonulni, és mint tudjuk, ilyenkor másodperceken is múlhat az oltás, a mentés sikeressége. Ezért is kiemelten fontos megőrizni és több szinten is megbecsülni minden település önkéntes tűzoltóegységét – hangsúlyozta a testület parancsnoka.

– Rendkívül kevés keretből tudunk gazdálkodni, így minden nekünk címzett támogatásért, pozitív hozzáállásért hálásak vagyunk az egyesületünk elnökével, Nagy Róberttel és titkárunkkal, Ónadi Tiborral karöltve. Önkénteseink összefogásának, támogatásának köszönhetően tudtuk például az idén is megkoszorúzni a testvértelepülésünktől, a kisújszállási testülettől néhány évvel ezelőtt ajándékba kapott, a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló szobrot. Amellett, hogy sajnos a bevethető tagságunk létszáma erősen megcsappant, további problémánk, hogy olyan ifjú és lelkes önkéntes jelentkezőkre lenne szükségünk, akik rendelkeznek tehergépjármű vezetésére feljogosító C kategóriás engedéllyel – tudtuk meg Márkus Krisztiántól, aki elárulta, hogy Pacséron évek óta hagyomány, hogy a nyár legmelegebb napjaiban az önkéntes tűzoltók gondoskodnak a határ vadállományának itatásáról is.

– A pacséri határban legalább 25 helyszínen ihatnak a vadak, a kánikulában több mint 100–150 liternyi vizet helyezünk ki rendszeresen. Ezek olyan növényzettel benőtt helyszínek, ahol a vizet nem éri közvetlen napsugár, és nem párolog el azonnal – tudtuk meg a parancsnoktól, aki felhívta a figyelmet a testület 024/4744-020, illetve 069/4744-020 riasztható telefonszámaira is.

A pacséri határ vadállományát az önkéntes tűzoltók igyekeznek itatni az év legmelegebb napjaiban (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)

A pacséri határ vadállományát az önkéntes tűzoltók igyekeznek itatni az év legmelegebb napjaiban (Kazinczy Pasztekró Diana felvétele)