2024. április 18., csütörtök

Mennyi az átlagbér a közép-bánáti körzetben?

A közép-bánáti körzetben a nettó átlagkereset májusban 65.857 dinár volt, közölte a napokban a Köztársasági Statisztikai Hivatal.
A közzétett adatok alapján térségünkben a legtöbbet keresők a nagybecskereki munkavállalók voltak, akiknek az adó és a járulék nélküli átlagkeresete 68.191 dinárt tett ki. Az intézet felmérése szerint a májusi átlagfizetés a magyarcsernyei községben 60.593 dinár volt. A bérezések tekintetében Bégaszentgyörgy önkormányzata következik, ahol májusban átlag 59.873 dinárt kerestek a munkavállalók. A szécsányi községben 59.367 dinárt tett ki az átlagfizetés, a legkevesebbet pedig a törökbecseiek keresték, átlag mindössze 58.826 dinárt.
Az átlagfizetés a közép-bánáti körzetben és Nagybecskerek városában is az országos átlag alatt van, Szerbiában ugyanis az adók és járulékok nélküli átlagkereset májusban 74.168 dinár volt.
Hazánkban az idei, májusi mediális nettó fizetés 56.582 dinárt tett ki, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak csak az ötven százaléka kereste meg az átlagbért. A közgazdászok egyetértenek abban, hogy Szerbiában a bérek legjobb mutatója a mediális bér, mert ebbe beleszámítják azoknak a munkáltatóknak a kifizetéseit is, akik elektronikusan kitöltött nyomtatványt nyújtottak be a kiszámított bérekkel az adóhivatalhoz. Ide tartoznak a munkaviszonyban foglalkoztatottak munkabérei, valamint a munkaviszonyon kívüli, azaz az ideiglenes, a szezonális, az alkalmi munkákra létesített munkaviszonyok bérei is. A statisztika nem tartalmazza a munkaszerződésen alapuló díjakat és minden olyan díjat, amely után nem kell adót és járulékot fizetni.